Nieuw Amsterdams orkest

De dirigent en voormalig violist Peter Santá heeft het Amsterdam Symphony Orchestra opgericht. Met een bezettig van zeventig musici tussen de 20 en 40 jaar wil het orkest concerten gaan geven in de grote Goederenbeurszaal in de Beurs van Berlage. Voorlopig staan vanaf 15 oktober acht concerten met vier klassiek-romantische programma's op de agenda. Aan andere concerten in Nederland en tournees door Azië en Zuid-Amerika wordt gewerkt, aldus Santá, die in 1990 winnaar was van de Eduard van Beinumprijs. Het orkest, dat zal bestaan uit ex-conservatoriumstudenten, musici zonder werk en free lancers, wordt niet gesubsidieerd en zoekt nog naar sponsors en donateurs. Wel hebben al 500 mensen belangstelling getoond voor een abonnement. De musici krijgen professioneel betaald, zij het ,,iets minder dan bij een gewoon orkest.''

Op het eerste concert klinken onder leiding van Santá Saint-Saëns' Danse macabre, gevolgd door het Celloconcert van Elgar met Quirine Viersen als soliste en de Achtste symfonie van Dvorák.