Lopen voor Bronx

Het moest er een keer van komen. Al maanden zeggen de bewoners van de Oosterstraat in Breda te hebben gemerkt dat hun buurman zijn hond Bronx stelselmatig mishandelde. Een van de overburen heeft de vriendin van de man geadviseerd om te doen wat die hond niet kon: weggaan bij die man. De buurtbewoners hoorden regelmatig gejank en zagen hoe hij tijdens het uitlaten tegen Bronx tekeerging. Drie keer hebben ze de politie gebeld, maar de hondenwachters hadden geen bewijzen kunnen vinden. Drie weken geleden kreeg de hond een fatale schop.

Nu lopen enkele buren mee in een stille tocht voor de hond. De tocht is bedoeld als protest tegen de situatie dat mensen in Nederland maandenlang een dier kunnen mishandelen zonder dat iemand ingrijpt, legt organisatrice Nanda Lina uit. Er zijn ruim zestig mensen op afgekomen, journalisten meegerekend, en ongeveer twintig honden, aangelijnd of in rugzakken meehobbelend. De mensen hebben spandoeken gemaakt waarop respect voor dieren wordt gevraagd en straf in plaats van boetes voor dierenbeulen. Tweede-Kamerlid Joost Eerdmans van de LPF draagt een boeket voor alle mishandelde dieren van Nederland. Hij vindt het belachelijk dat het mishandelen van dieren in Nederland juridisch wordt gezien als vernieling, en wordt bestraft alsof een auto is bekrast.

De organisatie van de stille tocht had op meer mensen gerekend, maar hevige sneeuwval heeft zaterdag veel mensen verhinderd, en misschien ook het samenvallen van de tocht met de nationale herdenking van de watersnoodramp. Dat vonden sommige mensen ongepast. Nanda Lina begrijpt daar weinig van – herdenkingen bijten elkaar niet. En trouwens: ze komt zelf uit Zeeland en haar moeder heeft de watersnoodramp in Kortgene meegemaakt.

De tocht voert door bos en buitengebied van Breda, en eindigt bij de dierenbegraafplaats waar de veronderstelde dierenhater zijn hond heeft laten cremeren, volgens sommigen omdat hij spijt had van zijn daad en volgens anders om sporen uit te wissen. Aanvankelijk zou de stoet ook de Oosterstraat hebben aangedaan, als de organisatie de route niet op advies van de politie en de gemeente Breda had gewijzigd. Dit om escalatie van het conflict te voorkomen. In reactie op de dood van Bronx hadden jongeren uit de buurt eerder al ramen ingegooid en hadden buurtbewoners een spandoek aan de bovenwoning gehangen met de tekst `Hier woonde een laffe dierenmoordenaar'. De man moest zijn huis ontvluchten en zit ondergedoken bij familie.

Op de begraafplaats worden bloemen gelegd. De beheerder neemt het woord en zegt te hopen dat de hond nu in de dierenhemel is. Daarna is er een minuut stilte, die slechts af en toe wordt doorbroken door het gepiep en geblaf van de honden. Tussen de graven loopt ook een vrouw die haar hond aan weerszijden heeft voorzien van het opschrift `Ik loop voor Zeeland'. Als eerbetoon aan de destijds omgekomen dieren, vertelt ze strijdlustig.

    • Arjen Schreuder