Liefers en Som lopen sterke race in sporthal

Middenafstandloper Bram Som heeft gisteren bij indoorwedstrijden in Stuttgart een aantal wereldtoppers verrast op de 1.000 meter. De Nederlandse atleet won de afstand in 2.17,81 en liet daarbij Wilson Kipketer en enkele sterke Kenianen achter zich. Ook Gert-Jan Liefers presteerde sterk: hij eindigde op de 1.500 meter als tweede en kwalificeerde zich met 3.41,08 voor de wereldkampioenschappen indoor, die half maart in Birmingham worden gehouden.

,,Ik heb vijf weken in Kenia getraind en dat heeft kennelijk meer invloed dan ik zelf verwachtte'', concludeerde Som (23). Hij versloeg zijn concurrenten in de laatste van de vijf ronden. ,,Ik wilde niet te hard starten, omdat ik nog maar een enkele echte snelheidstraining heb gedaan sinds we terug zijn uit Afrika. Maar de voorbereiding was kennelijk goed genoeg. In deze vorm moet ik volgende week in Gent de limiet voor de wereldkampioenschappen wel kunnen lopen''.

Som versloeg onder anderen Wilson Kipketer, die het wereldrecord op de kilometer wilde aanvallen. Hij zat er niet mee dat dat mislukte. ,,Ik was vorige week ziek, dus erg teleurgesteld ben ik niet'', zei de Deen, die slechts vierde werd.

Ook Liefers (24) was tevreden met zijn race. ,,Ik heb nog weinig op kwaliteit getraind. We hebben deze winter voornamelijk duurlopen gedaan. Ik denk dat ik in de komende weken het Nederlands record van Han Kulker (3.38,37) wel kan aanvallen. Nu was het daarvoor nog te vroeg.'' Liefers ging op 300 meter voor de finish op kop lopen. ,,Ik zat continu in het gedrang en voelde me goed. Je komt dan in een kwetsbare positie en helaas kwam Ivan Hesjko nog voorbij. Maar de overwinning bewaar ik wel voor de volgende keer.'' De Oekraïner won in 3.40,25.

Liefers beslist pas later of hij bij de wereldkampioenschappen op de 1.500 of de 3.000 meter zal starten. ,,Zondag loop ik in Gent die drie kilometer. Pas over een paar wedstrijden weet ik op welke afstand ik de meeste kans maak op een goed resultaat in Birmingham.''

Arnoud Okken (20) bleef op de 800 meter in Stuttgart slechts vijfhonderdste boven de limiet. Hij werd in 1.47,55 vijfde. De Keniaan Wilfred Bungei won in 1.44,97. ,,Ik zit nog middenin een trainingsperiode en had moeite met het tempo. Pas in de laatste ronde kon ik aanhaken bij de groep. Maar ik hoef pas over vier weken te pieken'', aldus Okken.

Voor Marcel van de Westen liep zijn eerste optreden in een grote internationale wedstrijd op een teleurstelling uit. In de series over 60 meter horden kwam hij tot 7,80. ,,Ik heb geen excuus. Het ging veel minder goed dan vorige week in Zuidbroek toen ik 7,72 liep.''

Polsstokhoogspringster Monique de Wilt komt steeds beter in vorm. Vrijdag sprong ze in Wuppertal 4,17 meter, gisteren haalde ze 4,30. Als ze vormbehoud toont mag ze deelnemen aan de wereldkampioenschappen.