Kritiek op nieuw stelsel kunstprijzen

De Amsterdamse kunstwereld vindt dat wethouder H. Belliot (Cultuur) te sterk ingrijpt in het stelsel van kunstprijzen.

Dat schrijven de Federatie van Kunstenaarsverenigingen en Kunsten '92 in een brief aan de gemeenteraad. Volgens woordvoerder Bert Holvast is iedereen het eens met een grondige sanering van het stelsel, maar zou de gemeenteraad woensdag moeten besluiten nog een half jaar te zoeken naar een betere oplossing. Daarbij zou nu ook de Amsterdamse kunstensector betrokken moeten worden.

Wethouder Belliot maakte enige tijd geleden bekend af te willen van de vele kleine en grotere kunstprijzen die nu jaarlijks in Amsterdam worden uitgereikt. In plaats daarvan zouden er drie grote `Amsterdam-prijzen' moeten komen. Dat er iets moet gebeuren, vinden ook de kunstenaars. ,,De prijzen hebben nu de uitstraling van een waxinelichtje en de uitreikingen die van een verboden genootschap'', aldus Holvast.

Volgens de kunstenaars heeft het huidige voorstel echter te veel aandacht voor de beloning van het modieuze en spreekt er te weinig respect uit voor oeuvres. Ook wordt de selectie te sterk overgelaten aan een jury van een vijftal mensen. Die bepalen niet alleen wie de prijzen winnen, maar ook welke vakgebieden bekroond worden. Daarom zou iedere sector om de zo veel jaar aan de beurt moeten komen, zoals in het huidige stelsel.

De oude prijzen zijn genoemd naar kunstenaars als Multatuli, Kho Liang I, Sandberg en Busken Huet. Holvast: ,,Dat gevoel voor traditie wordt nu weggeduwd voor de promotie van Amsterdam.''