Jeugdige Ajacied beleeft geslaagd debuut in basis

Sportieve successen gaan bij Ajax vaak gepaard met het doorstromen van jeugdig talent uit de eigen opleiding. Plotseling stond daar gisteren in Tilburg de achttienjarige Wesley Sneijder in het basisteam. Hij speelde niet altijd even vlekkeloos. Soms ging het spel voor hem te snel. Soms was hij wat overmoedig en kwamen zijn passes bij een tegenstander terecht. Maar aan alles was toch te zien dat hij talent heeft.

Sneijder passt en schiet even goed met links als rechts. Daardoor brengt hij veel snelheid in de opbouw. De verdedigende middenvelder, die al vanaf zijn zevende lid is van Ajax, heeft bovendien een goede trap. Van trainer Ronald Koeman mocht hij gisteren meteen al een vrije schop nemen voor het doel van Willem II.

Sneijder toonde tevens inzicht. Hij hield zich goed aan zijn opdracht door Willem II-speler Tom Caluwé uit te schakelen, maar zette ook ploeggenoot Maxwell op zijn plaats als de Braziliaan Denny Landzaat even uit het oog verloor. De geboren Utrechter speelde vanaf zijn veertiende in alle vertegenwoordigende jeugdelftallen. Vorig jaar werd hij gekozen tot de beste speler van de Shell-jeugdcompetitie. In het najaar maakte hij vijf doelpunten in dertien wedstrijden. Tijdens de winterstop liet Sneijder dermate veel indruk achter in het trainingskamp dat de technische staf het wel aandurfde om hem gisteren op te stellen.

Koeman had slechts zijn twijfels over de fysieke capaciteiten van de tiener. Zoals wel meer spelertjes uit de jeugdopleiding van Ajax oogt Sneijder nogal klein en fragiel. Maar gisteren wist hij dat te compenseren door zijn technische kwaliteiten. Als Sneijder zich verder ontwikkelt en vaker een kans krijgt, zou hij een verbeterde uitgave kunnen worden van Tomas Galásek. Ofschoon hij ook als linkshalf kan spelen. Koeman: ,,Deze wedstrijd heeft hij in elk geval prima gespeeld. Maar het is ook makkelijk te debuteren in een team dat goed draait.''

Het is eveneens lekker je te presenteren tegen een ploeg die zich zo tam gedraagt als Willem II gisteren. De Tilburgse ploeg speelde onthutsend zwak. Willem II stapelde fout op fout in de defensie en toonde na zes weken winterstop geen enkele bezieling. Het was typerend dat het team van trainer Mark Wotte al na een half uur met 0-3 achter stond. Zeventien seconden na de aftrap voor de tweede helft lag ook nummer vier in het net. En nog geen twee minuten later stond Zlatan Ibrahimovic al weer alleen voor doelman Geert de Vlieger. De vijfde treffer bleef Willem II toen nog bespaard. Als dit een voorbode is voor de wijze waarop de Brabanders de tweede seizoenshelft ingaan, wacht trainer Mark Wotte nog een moeilijk half jaar. De Hagenaar zei zich gisteren diep te schamen. Vandaag wil hij een hartig woordje met zijn selectie spreken, maar een straftraining vindt hij uit de tijd.

Door de zwakte van Willem II was het eerste competitieduel van 2003 voor Ajax geen juiste graadmeter. Het liet onverlet dat de landskampioen een gedreven indruk maakte. Een aantal spelers van Ajax vertoonde wederom progressie. Wat dat betreft loopt Zlatan Ibrahimovic voorop. De hoogstandjes die hij altijd voor de training bewaarde laat hij nu ook in de wedstrijd zien. Zijn handelingssnelheid is aanzienlijk verbeterd en heeft meer oog voor zijn ploeggenoten. Het engelengeduld van Krol en Koeman lijkt te worden beloond. Zo kan Zlatan uitgroeien tot een internationale topspeler. ,,Het kwartje is gevallen'', sprak Koeman opgelucht. ,,Wat we hem steeds hebben voorgehouden, pakt Zlatan nu veel vaker op.'' Ibrahimovic liet tegen Willem II nog eens zien dat hij maar weinig kansen nodig heeft en scoorde twee keer.

Behalve de Zweed maakten ook Pienaar, Pasanen en Maxwell duidelijk dat ze in de winterstop niet hebben stilgezeten. Wat betreft de individuele kwaliteiten staat Ajax er dus gewoon goed voor. Er zit enorm veel potentie in de huidige selectie en dat kan wel eens doorslaggevend worden in de nek-aan-nek-race met PSV om de landstitel. Al moet de Amsterdamse ploeg extra inspanningen leveren in de Champions League.

Tijdens het trainingskamp in Portugal hield Koeman met 24 Ajacieden functioneringsgesprekken van elk een half uur. Als de spelers dachten dat hun trainer tevreden over ze was, mochten ze in een grote stoel gaan zitten. Waren ze daar niet zo zeker van, dan konden ze in een kleine stoel plaatsnemen. Volgens een anekdote ging Van der Meyde tussen twee zetels in zitten. Maar de rechterspits, die gisteren als linksbuiten ook weer de nodige dreiging vertoonde, hoefde zich geen zorgen te maken. Koeman stak gisteren nog eens de loftrompet over Van der Meyde.

De succesvolle trainer zal de kleine stoel ongetwijfeld aan Litmanen hebben toebedacht. De Fin is weer eens geblesseerd. De inbreng van Litmanen binnen en buiten veld viel Koeman tot op heden erg tegen. Als de stijlvolle aanvaller niet kan spelen, heeft hij nog maar weinig oog voor zijn ploeggenoten. Wel begrijpelijk voor iemand die altijd met zijn lichaam tobt. Niettemin lijkt er deze zomer een definitief einde te komen aan de relatie van Litmanen met Ajax. De club uit de Arena heeft de international gezien de brede selectie dan waarschijnlijk ook niet meer nodig. Voor het eerst sinds decennia lijkt Ajax zijn team bij elkaar te kunnen houden. Want door de internationale crisis in het voetbal kunnen de buitenlandse topclubs de hoge afkoopsommen voor talenten als Ibrahimovic, Van der Vaart en Chivu niet meer betalen.

Willem II

0

Ajax

6

Ruststand 0-3. 8. Van der Meyde 0-1, 13. Ibrahimovic 0-2, 29. Chivu 0-3 (strafschop), 46. Galasek 0-4, 65. Ibrahimovic 0-5, 79. Mido 0-6. Schds: Wegereef. Tsch: 14.700. Gele kaart: Janssens (Willem II), Galasek, Van Damme (Ajax).

    • Erik Oudshoorn