Heister niet door kwartfinale

Voor de derde keer strandde tafeltennisser Danny Heister in de kwartfinale van het Europese Top 12-toernooi. Deze keer, in Saarbrücken, was het de sterke Wit-Rus Vladimir Samsonov die hem de voet naar de laatste vier dwarszette. Nederlands beste tafeltennisser, die zich nu al verzekerd weet van een nominatie voor de Olympische Spelen in 2004, berustte: ,,Ik heb gedaan wat ik op papier moest doen.''

Het toernooi werd gisteren gewonnen door de Duitser Timo Boll die in de finale Samsonov met 4-3 versloeg. Het brons was voor de Deen Michael Maze. Bij de vrouwen won de Duitse Jie Schöpp. De oudgediende – ze won al in 1994 het toernooi – versloeg in de finale titelverdedigster Tamara Boros uit Kroatië met 4-2.

Heister begon het toernooi met een nederlaag (4-1) tegen de Oostenrijker Schlager, de nummer twee van Europa. ,,Hij was al warm gespeeld tegen de Fransman Eloi. Ik kwam telkens iets te kort'', analyseerde Heister.

Om de kwartfinale te bereiken, moest Heister zijn tweede partij tegen Eloi winnen. Dat lukte, zij het moeizaam. ,,Ik wist dat ik het zwaar zou krijgen. Hij won van de laatste acht partijen zeven keer van mij.'' Heister kwam 3-2 achter, maar zette toen een slotoffensief in: ,,Ik speelde tot dan toe wisselvallig, maar toen gooide ik het er allemaal uit.'' Met games van 11-2 en 11-6 schakelde hij Eloi resoluut uit.

Samsonov bleek in de kwartfinale een te lastige hindernis. Heister kan niet goed uit de voeten tegen de gewiekste Wit-Rus, de nummer drie van Europa. ,,Ik verloor 4-0, maar de overwinning was geflatteerd. Ik gaf wel degelijk goed partij. Hij had op een paar cruciale momenten geluksballen. Dan heb je gewoon pech.''

Trinko Keen was de tweede Nederlander die meestreed bij de elite van het Europese tafeltennis. Hij verloor zijn beide groepwedstrijden. Eerst met 4-1 van Europees kampioen Timo Boll: ,,Ik was niet tevreden over mijn spel. Tegen Boll speel ik eigenlijk altijd goed, ik won al vier keer van hem. Maar ik aarzelde te veel bij kansen.''

Keen speelde daarna een rare partij tegen de Deen Michael Maze. Hij kwam met 2-0 voor, maar verloor vervolgens vier games op rij. ,,En allemaal close. Drie keer was het 11-9. Het was telkens een dubbeltje op zijn kant. Ik vond het wat zuur.''

Niettemin gunde Keen zich weinig tijd om te rouwen. Hij was niet goed voorbereid aan het toernooi begonnen. Pas een dag voor de Top-12 begon, kreeg hij bericht dat hij als derde reserve toch nog tot het evenement was toegelaten: ,,Ik zit in de opbouwfase. Traditioneel is dit niet mijn sterkste periode. De Top-12 had in mijn planning ook geen prioritieit. Maar als je dan mag meedoen bij de elite van Europa, sla je dat niet over.''