Ericsson lijdt opnieuw verlies

Ericsson heeft voor de zevende maal op rij een kwartaalverlies geleden als gevolg van tegenvallende vraag onder klanten. Dit heeft 's werelds grootste fabrikant van mobiele-telecomnetwerken vanochtend bekendgemaakt.

Het verlies in het afgelopen vierde kwartaal bedroeg 8,3 miljard Zweedse kroon (902 miljoen euro), vergeleken met 3,5 miljard euro verlies in dezelfde periode vorig jaar. Dit is veel meer dan verwacht door analisten, die gemiddeld rekenden op een verlies van 4,53 miljard kroon. Ericsson had een onverwachte tegenvaller van 2,5 miljard kroon doordat de Zweedse belastingdienst in het vierde kwartaal bepaalde belastingvoordelen niet heeft toegekend.

De beurskoers van het concern daalde vanochtend 6,9 procent tot 6,75 kroon per aandeel. Het aandeel, dat in maart 2000 met 165 kroon een historisch hoogtepunt beleefde, is het afgelopen jaar 80 procent minder waard geworden.

De kwartaalomzet daalde ten opzichte van een jaar eerder met 37 procent naar 36,7 miljard kroon. Het aantal opdrachten nam met 23 procent af. Ericsson verwacht dat de markt voor draadloze netwerken dit jaar met 10 procent zal krimpen, omdat aanbieders van mobiele telefonie hun investeringen blijven terugschroeven. Concurrenten als Nokia en Motorola hanteren hetzelfde percentage in hun voorspellingen.

Bestuursvoorzitter Kurt Hellström haalde vorig jaar 30 miljard kroon op met een aandelenemissie en bracht het personeelsbestand met bijna de helft terug om de malaise het hoofd te bieden. Ericsson had eind vorig jaar 64.600 werknemers, vergeleken met 105.000 werknemers in 2000. Aan het einde van dit jaar wil het bedrijf uitkomen op 60.000 werknemers. Ericsson denkt jaarlijks 50 miljard kroon te kunnen besparen door de personeelsreducties.

Hellström verklaarde vanochtend nog geen `harde bewijzen' te hebben gezien dat de markt herstelt. Ericsson houdt niettemin vast aan de voorspelling dat het ,,ergens dit jaar'' weer winstgevend wordt, aldus Hellström. Ericsson blijft investeren in de samenwerking met Sony hoewel Sony Ericsson, de producent van mobiele telefoons, nog steeds verliesgevend is. Hellström verwacht dat de divisie dit jaar winstgevend wordt.

Over heel 2002 leed Ericsson minder verlies dan in het jaar daarvoor. Het verlies vóór belastingen bedroeg 14,5 miljard kroon vergeleken met 21,1 miljard in 2001. Het nettoverlies daalde van 21,3 miljard tot 19 miljard kroon.