Eberharter neemt bij WK skiën revanche op Maier

Niet Hermann Maier, maar zijn rivaal Stephan Eberharter heeft gisteren in St. Moritz de wereldtitel op de Super G veroverd. De Oostenrijker toonde zich op het eerste onderdeel van de wereldkampioenschappen skiën in het mondaine Zwitserse skioord de snelste. Eberharter verbeterde als skiër met startnummer dertig de snelste tijd van Maier (startnummer 26) en de Amerikaan Bode Miller (startnummer 23), die de tweede plaats moesten delen.

Eberharter nam daarmee revanche op de nederlaag die hij vorige week in Kitzbühel leed tegen de herstelde Maier. Deze verbaasde toen vriend en vijand door anderhalf jaar na een zwaar motorongeluk terug te keren aan de top. Maier, tweevoudig wereld- en olympisch kampioen, was na de Super G in St. Moritz teleurgesteld over zijn tweede plaats. ,,Er had meer ingezeten, maar ik heb in het onderste deel van de piste niet scherp genoeg geskied. Ik wist dat mijn tijd verbeterd zou worden, omdat ik één hele grote fout had gemaakt.''

Eberharter is deze winter met Miller op alle onderdelen behalve de slalom de uitblinker op de skipistes. Dat hij de titel op de Super G was niet helemaal een verrassing. Desondanks was het pas de tweede wereldtitel van de Oostenrijker op de Super G. Twaalf jaar geleden werd hij in Saalbach voor de eerste maal wereldkampioen.

Eberharter is ook favoriet voor de reuzenslalom en de afdaling die deze week en komende week in St. Moritz worden geskied. Maier en Miller zijn dan weer zijn grootste concurrenten.

Maier had nog nooit in St.Moritz geskied. Maar dat gold voor alle WK-deelnemers. Al jaren maakt het mondaine Zwitserse oord geen deel meer uit van de wereldbekercyclus bij de mannen. De toewijzing van het kleine St.Moritz is dan ook aan kritiek onderhevig geweest. Veel toeschouwers worden er verwacht, in tegenstelling tot de vorige WK in het Oostenrijhse St. Anton waar vorig jaar veertigduizend toeschouwers naar toe kwamen. Zondag waren bij de Super G in St. Moritz niet meer dan tienduizend toeschouwers.

Het dorp St.Moritz is bezig met een kleine metamorfose. Het wil meer zijn dan een skioord voor de rijken der aarden. Daarom is de afgelopen maanden 680 miljoen euro geïnvesteerd in verbetering van de infrastructuur, de modernisering van de hotels en de skiliften. Jonge mensen met veel geld moeten de nieuwe klanten worden, naast de reeds bestaande clientèle die vooral 's zomers komen om te golfen en de poloën.

De meeste pistes waarop de komende twee weken om de wereldtitel bij zowel mannen als vrouwen wordt geskied worden als vrij gemakkelijk ervaren. Behalve dan de afdaling, ontworpen door de Zwitserse oud-skikampioen Bernhard Rüssi. De afdaling is de steilste ter wereld en zou gevaarlijker zijn dan die van de Hahnenkammrennen in Kitzbühel, de zogenoemde Streif. Bij de trainingen werden al snelheden bereikt van 140 kilometer per uur. De afdaling op de Corviglia heeft een hoogteverschil van achthonderd meter en wordt zaterdag geskied.