Donner beëindigt eerste fase formatie

Informateur Donner heeft de eerste fase van de kabinetsformatie succesvol afgesloten. Hij zou vanmiddag naar de koningin gaan om verslag uit te brengen.

Dat bleek vanmiddag uit opmerkingen van de onderhandelaars Balkenende (CDA) en Bos (PvdA), nadat zij in een gesprek van een uur overeenstemming hadden bereikt over Donners verslag.

Volgens beiden worden er nu spoedig twee informateurs benoemd – één voor het CDA en één voor de PvdA – waarna de inhoudelijke informatiebesprekingen kunnen beginnen.

Balkenende en Bos weigerden vanmiddag te zeggen wie de informateurs zullen zijn. Informeel worden de namen van Donner (CDA) en Leijnse (PvdA) genoemd.

Naar verwachting zal de Tweede Kamer deze week over Donners eerste verslag debatteren. Het drie pagina's tellende document bevat volgens Bos geen inhoudelijk-politieke punten, maar vormt slechts de neerslag van wat alle partijen in de Tweede Kamer te berde hebben gebracht over de wenselijke gang van zaken bij de kabinetsformatie. Dat betreft niet alleen welke partijen met elkaar zouden moeten praten, maar ook welke onderwerpen daarbij in eerste aanleg centraal zouden moeten staan.

Balkenende verwacht van de informatie ,,pittige onderhandelingen'', verklaarde hij na afloop van het onderhoud met Donner en Bos vanochtend. Bos pleitte voor snelheid bij de kabinetsformatie. Vier maanden leek hem te lang. ,,Er is geen tijd voor spelletjes'', aldus Bos. Balkenende reageerde: ,,Van spelletjes is geen sprake, het gaat om zorgvuldigheid.'' De CDA'er wilde geen uitspraken doen over de tijdspanne waarin de formatie moet plaatsvinden. Zowel Bos als Balkenende verklaarde de looneis van de FNV, 2,5 procent, te hoog te vinden. Donners bezoek aan de koningin zou vanmiddag slechts de aanbieding van zijn eindverslag behelzen. De benoeming van informateurs wordt later verwacht.

PvdA-bijeenkomst pagina 6