Directeur ama-kamp in Vught ontslagen

De voortdurende problemen op de campus voor alleenstaande minderjarige asielzoekers in Vught hebben geleid tot ontslag van de directeur, J. van der Wijst. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft vandaag een nieuwe manager benoemd die meer `beslissingskracht' heeft.

Ongeveer veertig alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) hebben vanochtend geprotesteerd tegen het strenge regime en het zware dagprogramma op de speciaal voor hen ingerichte campus in Vught, waar ze worden voorbereid op hun terugkeer.

De protestmars, die was georganiseerd door de jongeren zelf, liep van de campus naar het CS-station in Den Bosch. Ze wilden per trein doorreizen naar de Tweede Kamer in Den Haag, maar werden tegengehouden omdat ze geen treinkaartjes hadden.

Sinds de opening in november klagen de ama's over hun verblijf op het terrein van de voormalige Isabella-kazerne.

In het begin liep de helft van de jonge vluchtelingen weg. Sinds vorige week weigert ongeveer de helft van de zestig ama's deel te nemen aan het volgens hen te zware dagprogramma.

Tussen het ontwaken om halfzeven en het naar bed gaan om halfelf wordt de dag van de ama's volgens een strak programma gevuld met werken, schoonmaken, koken, onderwijs, recreatie en sport. Ook het regime vinden ze te streng. Eerder verklaarde een ama tegenover deze krant dat hij werd bestraft voor het ophangen van een zelfgeschreven gedicht waarin hij de campus fel bekritiseerde.

Vorige week heeft het COA gesprekken gevoerd met de ama's. Op de campus wordt al enige tijd gezegd dat het COA het dagprogramma zou aanpassen om de jongeren vooral 's avonds en in de weekends wat meer rust en vrijheid te gunnen. Het nieuwe versoepelde programma zou deze week al worden toegepast. Een woordvoerder van het COA wil deze geruchten in dit stadium niet bevestigen, ook al sluit hij de aanpassing van het programma niet uit.

De woordvoerder benadrukt dat de problemen niet zijn ontstaan door het optreden van het voormalige hoofd, J. van der Wijst. Wel vond het COA het nodig om een andere leidinggevende te benoemen met meer beslissingskracht. De problemen vragen om een meer ervaren manager, aldus de woordvoerder.

Vanaf vandaag staat de campus onder leiding van C. Wiessner, die eerder verscheidene asielzoekerscentra leidde. ,,We hebben een krachtiger persoon neergezet,'' zegt de woordvoerder van het COA.

Van der Wijst heeft binnen het COA een andere functie gekregen. Het nieuwe hoofd van de campus krijgt volgens de zegsman meer ondersteuning vanuit het COA.