De zelfbevrijding van Robin van Persie

Robin van Persie begreep gisteren als geen ander dat hij zich bescheiden diende op te stellen en dat bravoure even niet op zijn plaats was. De 19-jarige Feyenoorder die de afgelopen maanden meer dan eens om zijn eigengereide houding werd terechtgewezen, bedankte na zijn uitstekende invalbeurt tegen FC Twente als een onderdanige leerling zijn trainer Bert van Marwijk voor de geboden kans. De oefenmeester aaide op zijn beurt het eerder verguisde talent liefkozend over de bol en noemde diens optreden ,,het beste tot dusver'' in het eerste van Feyenoord.

Het contrast met een paar maanden terug was groot. Half november leek Van Persie nog op een doodlopend spoor te zijn beland bij de stadionclub toen hij voor het duel tegen PSV voor de tweede keer dit seizoen uit de selectie was gezet. Van Marwijk had geen vertrouwen meer in de speler die wel steeds verkondigde dat hij zijn leven wilde beteren, maar die woorden vervolgens in de praktijk direct weer logenstrafte. Van Persie ging niet de winterstop in met het predikaat van uitzonderlijk talent, maar met dat van enfant terrible.

De Rotterdamse volksjongen gebruikte de voorbereiding op de tweede helft van de competitie om naar eigen zeggen ,,de woede en de frustraties van zich af te werpen''. Razend was hij geweest over artikelen in verschillende bladen waarin werd geschreven dat zijn vader Bob hem niet goed zou hebben opgevoed. En gefrustreerd was Van Persie over het feit dat hij er maar niet in slaagde om zich in het eerste van Feyenoord te spelen. Daar waar zijn collega's de vakantie gebruikten om uit te rusten na de vermoeiende reeks van nationale en internationale wedstrijden, wilde Van Persie van geen stilzitten weten. Elke dag zocht hij de pleintjes van Rotterdam op om met vrienden als Said Boutahar (Excelsior) en Nourdin Boukhari (Ajax) uren achtereen te voetballen. Samen met zijn vader stippelde hij een nieuwe weg uit.

In tegenstelling tot het verleden besloot de `straatvoetballer' om de druk op zichzelf niet onnodig op te voeren. Hij week af van de gedachte dat hij via steeds hoger gestelde doelen de top zou moeten bereiken. Van Persie besloot voorlopig slechts van dag tot dag te gaan leven. Tijdens het trainingskamp van Feyenoord op de Canarische eilanden begon de ruwe diamant weer een beetje te glinsteren. Als invaller met een rol achter de spitsen maakte hij in oefenduels tegen Sturm Graz en FC Nürnberg zijn eerste doelpunten in het eerste elftal van Feyenoord. De grillige voetballer werd in Maspalomas prompt uitgeroepen tot beste voetballer van het toernooi. Van Marwijk prees op Gran Canaria het optreden van zijn aanvaller, maar haastte zich vervolgens door te stellen dat Bonaventure Kalou het beste had gepresteerd van alle Feyenoorders.

Vorige week liet Van Persie in een oefenwedstrijd tegen Go Ahead Eagles aan het eigen publiek zien dat hij de komende tijd wraak wil nemen op zijn criticasters. Met maar liefst vier doelpunten stond de nummer 22 van Feyenoord aan de basis van een klinkende 7-0 overwinning. Van Persie, die bij het legioen overigens nooit in onmin is geraakt, onderstreepte nog maar weer eens zijn imago van publiekslieveling in De Kuip. Zijn optreden leverde hem echter nog geen basisplaats op in de formatie van Van Marwijk voor het duel met FC Twente.

De strenge oefenmeester gaf de voorkeur aan de Belgische kilometervreter Thomas Buffel en het Chileense lichtgewicht Sebastián Pardo. Zonder mokken (,,Ik had vooraf ook niet gerekend op een plaats in de basis'') schikte Van Persie zich in zijn rol als wisselspeler. Vanaf de bank zag de geboren Rotterdammer een oersaaie eerste helft waarin Feyenoord en FC Twente elkaar met 1-1 in evenwicht hielden. De Feyenoord-verdediging bestaande uit Brett Emerton, Kees van Wonderen, Gérard de Nooijer en Patrick Paauwe rammelde aan alle kanten. En de aanvallers Pierre van Hooijdonk, Buffel en Kalou konden voor rust het verschil niet maken. Het volk schreeuwde om Van Persie.

Tien minuten na rust liet Van Marwijk de voetballer uit de eigen kweek warm lopen. Onder luid gejuich wisselde Van Persie kort daarop Pardo af. De voetballer die vorig jaar zijn debuut maakte kreeg een vrij opdracht mee. De balverliefde aanvaller met de kaarsrechte rug stond amper tien minuten in het veld of hij kon al de 2-1 en de 3-1 vieren met zijn ploeggenoten die hem vorig jaar nog al eens respectloos gedrag verweten.

Zes minuten voor tijd beleefde Van Persie zijn persoonlijke hoogtepunt als voetballer van Feyenoord. De speler die in de jeugd vrijwel altijd de topscorerslijstjes had aangevoerd maakte voor 42.000 toeschouwers zijn eerste officiële doelpunt in het betaalde voetbal. Een korte solo na een pass van Van Wonderen rondde hij af met doeltreffend schot in de linkerhoek. Dolgelukkig vierde Van Persie zijn bevrijding. Na afloop was de verloren zoon bijna net zo blij met de complimenten van Van Marwijk. Van Persie in de rol van ideale schoonzoon: ,,Ik was heel blij met de woorden van de trainer. Zeker omdat hij normaal gesproken nooit zo gul is met complimentjes.'' Met een strak gezicht verliet de zoon van Rotterdam het Feijenoord-stadion. Van Persie heeft zich heilig voorgenomen voorlopig alleen nog op het veld zijn bravoure te laten zien.

Feyenoord

4

FC Twente

2

Ruststand 1-1. 9. Kalou 1-0, 39. Cavens 1-1, 66. Kalou 2-1, 68. Buffel 3-1, 70. Cziommer 3-2, 85. Van Persie 4-2. Schds: Van Egmond. Tsch: 42.000. Gele kaart: Cavens, Heubach, Cziommer (FC Twente).

    • Koen Greven