Data in een klein doosje

De floppydisk is bijna overleden. Media voor externe dataopslag moeten vooral een groot volume en kleine omvang hebben. USB-sleutelschijven voldoen daaraan.

In de speelfilm The Net uit 1995 vervult de computerdiskette nog een hoofdrol. Computerexpert Angela Bennett (Sandra Bullock) krijgt een diskette in handen waarop een programma staat waarmee op elke computer kan worden ingebroken. Een stel criminelen zet daarop de achtervolging in.

Anno 2002 zou geen regisseur een dergelijk verhaal nog acceptabel vinden. De floppydisk heeft afgedaan. Computerfabrikant Apple heeft het diskettestation al langer geleden in de ban gedaan, en ook de meeste laptops worden tegenwoordig zonder diskettestation geleverd.

Ooit waren diskettes bedoeld om gegevens op te slaan of om bestanden naar een andere pc over te hevelen. Voor dat eerste heeft de diskette een veel te geringe capaciteit (1,4 MB), terwijl voor het tweede beter e-mail kan worden gebruikt.

Een echte vervanger voor de diskette is er nooit gekomen. Wel is de zipschijf van Iomega enige tijd populair geweest. Deze Amerikaanse fabrikant produceert nog steeds diskettes van 100 en 250 MB en onlangs is er zelfs een schijf van 750 MB bijgekomen, maar voor het gebruik is men wel op een apart diskettestation aangewezen. Voor backup-doeleinden kan dan ook beter de cd-brander worden gebruikt.

Toch is het soms handig een opslagmedium bij de hand te hebben, bijvoorbeeld als men achter de computer van een ander zit te werken en bestanden of programma's wil bewaren.

Voor deze groep gebruikers is er goed nieuws. De laatste tijd duiken namelijk steeds vaker zogenoemde USB-sleutelschijven op: een mini harde schijf in de vorm van een sleutelhanger die men alleen maar in de pc hoeft te steken. Het voordeel is dat zowel voor Windows als voor Mac OS en Linux geen stuurprogramma's geïnstalleerd hoeven te worden. Het besturingssysteem herkent de sleutel als een externe harde schijf. Alleen onder Windows 98 heeft men nog stuurprogramma's nodig.

Aanvankelijk waren het vooral onbekende bedrijfjes die deze sleutels produceren zoals M-Systems (DiskOnKey), JMTek ( USBDrive) en Trek2000 ( ThumbDrive), maar sinds kort zijn ze er ook van bekende merken als Sony. Ook SanDisk, bekend van de geheugenkaartjes voor digitale fototoestellen, heeft een dergelijk apparaatje ontwikkeld, de Cruzer, en op de HCC Dagen in Utrecht waren vooral de sleutelhangers van het merk Sweex in trek.

Op dit moment worden er schijven van 32, 64, 128 en 256 MB geleverd. Enkele fabrikanten hebben al sleutels van 500 MB en zelfs 1 gigabit aangekondigd.

De sleutels zijn door het type geheugen dat wordt gebruikt niet goedkoop, zij het dat de prijzen door de hevige concurrentie sterk omlaag gaan. In Nederland worden al 128 MB schijven voor circa 80 euro aangeboden. Vrijwel alle fabrikanten leveren er software bij om een deel van de schijf te versleutelen, zodat niet iedereen bij de gegevens kan komen.

    • Jan Libbenga