`Daphny' 's werelds beste in Monopoli

In het beste geval moest Daphny van den Brand bij wereldkampioenschappen steeds genoegen nemen met een troostprijs. Gisteren zag de 24-jarige Brabantse in het Italiaanse Monopoli met de wereldtitel veldrijden eindelijk haar inspanningen beloond.

,,Eindelijk, eindelijk, eindelijk'', jubelde Van den Brand, die op het podium haar emoties niet kon bedwingen. ,,Het geeft zo'n heerlijk gevoel dat het is gelukt. Dit is de bekroning op mijn loopbaan.''

Na drie bronzen medailles telde voor Van den Brand in Italië alleen maar het goud. De laatste maanden stond alles in het teken van dit ultieme doel. Ze hield zich alleen maar bezig met trainen en rusten. Zelfs de verbouwing van haar onlangs betrokken huis en een operatie aan een dubbele liesbreuk moesten ervoor worden uitgesteld.

Op papier leek het voor Van den Brand niet mis te kunnen gaan. De blonde Brabantse domineerde het internationale veldrijden. In dertien wedstrijden leed ze slechts één nederlaag. Alleen bij de race in Koksijde moest ze regerend wereldkampioene Laurence Leboucher voor zich dulden.

Hoewel Van den Brand de koers vanaf het begin `hard' wilde maken, kon de veelvoudig Nederlands kampioene niet haar stempel op de wedstrijd drukken. De Duitse Hanka Kupfernagel, 's werelds beste veldrijdster in 2000 en 2001, bleef voortdurend in het spoor van de Nederlandse. Een sprint moest de beslissing brengen. Kupfernagel was met haar wegkwaliteiten daarin de favoriete, maar Van den Brand liet zich niet aftroeven. ,,Ik heb geprobeerd in de sprint zo rustig mogelijk te blijven. Ik ben keihard op kop blijven rijden en hoopte dat ze mij in de harde wind niet meer zou passeren. Gelukkig had ze de kracht niet meer.''

Voor het eerst sinds 1994 heeft een Nederlandse veldrijder weer de wereldtitel bij de junioren gewonnen. In Monopoli was de 17-jarige Lars Boom de beste, voor zijn landgenoot Eddy van IJzendoorn en de Tsjech Zdenek Stybar. Boom nam direct de leiding en reed onbedreigd op de overwinning af. In de juniorenploeg van Quick-Step is de uit Vlijmen afkomstige Boom ook succesvol op de weg. ,,Ik heb nog geen keuze gemaakt. Voorlopig kan ik het nog prima combineren. We zullen wel zien wat de toekomst brengt. Natuurlijk droom ik van een profloopbaan, maar ik laat me niet gek maken.