Akkoord in Ivoorkust loopt gevaar

Het vredesakkoord voor Ivoorkust moet helemaal opnieuw worden opgesteld. Dat vindt een adviseur van de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo.

De spanning in Ivoorkust is de afgelopen dagen hoog opgelopen. Zaterdag gingen honderdduizenden Ivorianen in Abidjan de straat op om te protesteren tegen het vredesakkoord, dat onder zware druk van Frankrijk tot stand is gekomen en dat voorziet in een aanzienlijke verkleining van de macht van president Gbagbo. De afspraken voorzien in een machtsdeling tussen Gbagbo, de oppositie en de rebellen die in september vorig jaar een oorlog begonnen.

De betogers riepen zaterdag anti-Franse leuzen. Het aantal demonstranten was mede zo groot als gevolg van de moord op een populaire acteur en oppositie-activist wiens lijk op een schroothoop in een voorstad van Abidjan was gevonden. Volgens zijn familie werd hij vrijdag door gendarmes uit zijn huis gehaald en meegenomen.

Gbagbo's adviseur Toussaint Alain zei gisteren dat het vredesakkoord helemaal opnieuw moet worden opgesteld. Dat, zo zei hij, ,,is onvermijdelijk'' gezien de brede weerstand tegen het akkoord. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Dominique de Villepin, moet ,,het vredesproces weer op gang brengen door de paragrafen te schrappen die het Ivoriaanse volk hebben geschokt''.

De Franse minister wil daar evenwel niets van weten. Hij riep Gbagbo gisteren op het akkoord te respecteren dat hij aanvankelijk aanvaardde maar waar hij later, onder invloed van de negatieve reacties in eigen land, afstand van nam. Diverse politieke partijen en het Ivoriaanse leger hebben zich tegen het akkoord uitgesproken. ,,We hebben het initiatief genomen om alle Ivorianen te herenigen. Zij hebben zich achter het akkoord geschaard en dat moet nu worden gerespecteerd'', aldus minister De Villepin. ,,Frankrijk roept president Gbagbo plechtig op zich resoluut vast te leggen op een verzoening.''