AEX richting 300-puntengrens

Op het Damrak waren beleggers vanmorgen positief gestemd. De AEX-index, graadmeter van 24 hoofdfondsen, balanceerde vanmorgen rond de 300 punten, maar zakte tegen het middaguur iets terug.

De toonaangevende index noteerde 1,11 procent hoger op 298 punten. De stijging zou volgens marktpartijen te maken hebben met het positieve cijfer van de inkoopmanagers in de Verenigde Staten van afgelopen vrijdag. De Dow-Jonesindex was vrijdag ruim 1,3 procent hoger gesloten.

In Amsterdam profiteerden de financials, de verzekeraars in het bijzonder, van nieuws uit Engeland. De Britse financiële toezichthouder FSA heeft maatregelen genomen waardoor Britse verzekeraars minder snel gedwongen worden hun aandelen te verkopen om aan hun solvabiliteitsnormen te voldoen. Beleggers hielden er alvast rekening mee dat de Nederlandse toezichthouder, de Pensioen- en Verzekeringskamer, met eenzelfde maatregel zal komen voor de Nederlandse branchegenoten. Aegon was daardoor een van de grootste stijgers onder de hoofdfondsen. Het aandeel noteerde rond het middaguur ruim 4,5 procent hoger. Ook concurrent ING profiteerde van het nieuws en stond op een winst van ruim 3 procent. Fortis werd 2,5 procent duurder.

Slechts vijf fondsen zagen de koersen dalen. Heineken, Unilever, Hagemeyer, KPN en Ahold wisten niet mee te profiteren van de positieve stemming op de beurs. De koersdaling van Ahold van 2,7 procent lag volgens beurspartijen aan het wantrouwen van beleggers. Zij zouden bang zijn dat Ahold marktaandeel verliest in Nederland als gevolg van de prijzenslagen.

Alle Europese beurzen waren hoger. In Londen stond de FTSE-index aan het eind van de ochtend op een winst van 2,4 procent. In Parijs noteerde de toonaangevende CAC-index 0,45 procent hoger en in Frankfurt liet de DAX-index een winst zien van iets meer dan 0,5 procent. In Parijs was Axa de winnaar (plus 3,9 procent). In Frankfurt ging Allianz met 2,7 procent naar boven.

Een negatieve uitschieter in Europa was het gsm-concern Ericsson. Het maakte vanmorgen cijfers bekend, waarvan vooral die over het laatste kwartaal van vorig jaar tegenvielen. Het aandeel daalde met ruim 10 procent. Concurrent Nokia hield zich staande met een plus van 0,75 procent.