Zware straffen voor moord op journalist

Een rechtbank in Mozambique heeft zes mannen schuldig verklaard aan de moord op onderzoeksjournalist Carlos Cardoso. De zes zijn veroordeeld tot zware celstraffen, zoals de aanklagers hadden geëist. De zaak werd alom gezien als een lakmoesproef voor het justitieapparaat in Mozambique.

De hoofdverdachte in de zaak, de 31-jarige Anibal dos Santos, alias Anibalzinho, werd bij verstek veroordeeld tot 28,5 jaar gevangenisstraf. Hij wist tijdens de rechtszaak uit zijn cel te ontsnappen, naar verluidt met hulp van buitenaf. De Zuid-Afrikaanse politie pakte Dos Santos donderdagavond op in zijn schuilplaats in Pretoria. Verwacht wordt dat hij spoedig zal worden uitgeleverd aan Mozambique.

De rechtszaak heeft veel stof doen opwaaien. De rechter noemde de moord op Carlos Cardoso ,,het ernstigste misdrijf in de geschiedenis van Mozambique''. Getuigen hebben een aantal invloedrijke figuren in het land beschuldigd van betrokkenheid bij de moord op Cardoso. De zoon van de Mozambikaanse president Joaquim Chissano zou een sleutelrol hebben gespeeld.

De 49-jarige Carlos Cardoso werd in november 2000 vermoord nadat hij een grote fraudezaak op het spoor was gekomen. Een van de bekendste families in Mozambique, de Abdul Satars, zouden in 1996 met valse cheques 14 miljoen euro hebben weggesluisd van een bank die toen nog in handen was van de staat. Cardoso had herhaaldelijk geprobeerd de openbaar aanklager te overtuigen alle betrokkenen te vervolgen.

De manager van de Banco Commercial de Mozambique (BCM) werd gisteren veroordeeld tot 23,5 jaar cel omdat hij opdracht tot de moord zou hebben gegeven. De twee broers Ayob en Momade Abdul Satar en twee handlangers kregen dezelfde straf opgelegd. Ze moeten ook 4 miljard meticais, 175.000 dollar, schadevergoeding betalen aan de familie van de vermoorde journalist.

Vijf van de zes verdachten hebben schuld bekend. Drie van hen beweren dat de zoon van de Mozambikaanse president hun heeft gevraagd Cardoso te vermoorden. Als bewijsmateriaal kwamen tijdens de rechtszaak cheques boven tafel met daarop de naam van diens bedrijf. De zoon van de president, Nyimpine Chissano, ontkent iets met de moord te maken te hebben. Zijn betrokkenheid is tijdens deze rechtszaak niet verder onderzocht omdat de beschuldigingen te laat in het proces zouden zijn geuit. De aanklagers hebben eerder wel een aanbeveling gedaan voor een vervolgonderzoek.

De hoorzittingen hebben maanden in beslag genomen. Getuigen deden hun verhaal onder een groot tentzeil dat was gespannen in de zwaarst bewaakte gevangenis van Mozambique. Mozambikanen konden de zaak rechtstreeks volgen op radio en televisie. De uitzendingen hadden zo veel kijkers en luisteraars, dat bedrijven klaagden over teruglopende productiviteit.