Vivaldi: Fabio Biondi

Niet alleen uren, dagen, maanden en jaren vliegen als een schaduw heen, maar ook decennia, eeuwen en millennia. De tijden blijven ook altijd weer terugkomen, zoals Mahler zegt aan het slot van Das Lied von der Erde: `ewig, ewig, ewig, ewig.' Ivo de Wijs ziet dat net even anders: `De seizoenen komen terug, de jaren niet', schreef hij voor Jasperina de Jong en Lieuwe Visser.

De vier jaargetijden van Vivaldi komen ook altijd weer terug. Fabio Biondi, die met zijn Europa Galante in 1993 De vier jaargetijden opnam voor het label Opus 111, heeft ze nu weer op cd gezet, voor Virgin Veritas. De vorige uitvoering was geweldig, deze is het ook. Het verbazingwekkendst klinkt `De winter'. In gedachten zien we Vivaldi altijd in het warme Venetië rondlopen. Wat wist zo'n Italiaan van een échte winter, een Elfstedenwinter, een winter uit Schuberts Winterreise, die eindigt met een tot op het bot verkleumde liereman? Maar Vivaldi wist ervan en Fabio Biondi ook. Zijn winter klinkt kil, knisperig, koud, veel harder bevroren dan Italiaans ijs.

Vivaldi: De vier jaargetijden (Virgin Veritas 5 45547 2)

    • Kasper Jansen