Verzoening Marokko en Spanje

Marokko en Spanje hebben zich deze week officieel weer verzoend na hun bijna-oorlogje over Peterselie-eiland met de aankondiging dat hun ambassadeurs de komende dagen naar hun posten terugkeren. De bekendmakingen van beide zijden kwamen tijdens een bezoek van de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ana Palacio, aan Rabat.

De Spaanse gezant was vorig jaar juli uit Rabat teruggeroepen nadat het Spaanse leger de Marokkaanse gendarmes hadden verdreven die het omstreden Peterselie-eilandje enkele dagen eerder hadden bezet. De Marokkaanse ambassadeur was al in oktober 2001 voor consultaties uit Madrid teruggeroepen aan het begin van de periode van spanningen tussen de twee landen.

De terugkeer van de ambassadeurs naar hun posten betekent niet dat alle politieke en economische meningsverschillen tussen de twee landen nu zijn opgelost, aldus de Marokkaanse autoriteiten. De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohamed Benaïssa, sprak donderdag van een ,,vertrekpunt''. ,,We hebben een boom geplant en we moeten die nu zorgvuldig water geven en verzorgen'', zei hij. ,,We hopen dat dit het uitgangspunt zal zijn voor de consolidatie van onze economische, culturele, sociale en strategische relaties.''

De Spaanse minister sprak tegelijk van ,,een radicale wijziging in de staat van onze betrekkingen''. ,,Er is politieke wil, niet alleen om de relaties op hun beste niveau te herstellen, maar om verder te gaan dan dat.''

Onder de fricties die nog moeten worden opgelost is die over de Westelijke Sahara de gevoeligste. Marokko, dat de vroegere Spaanse kolonie in 1976 annexeerde, is zeer gepikeerd over de geconstateerde Spaanse sympathie voor de Saharaanse onafhankelijkheidsbeweging Polisario. Voorts eist Marokko de soevereiniteit over de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla op en zijn er economische meningsverschillen, onder andere over de visvangst en olie-exploratie voor de Marokkaanse kust. Ook de drugssmokkel en de mensenhandel vanuit Marokko zijn bronnen van onenigheid.