Vervolg UMTS-saga

Versatel gaat in beroep in de zaak rond de omstreden veiling van telecomfrequenties (UMTS) in 2000. Dit heeft het telecombedrijf deze week besloten. Versatel wil dat de veiling, die de Nederlandse staat destijds 6 miljard gulden opleverde, ongeldig wordt verklaard.

De staat zou de deelname van nieuwkomers op de markt voor mobiele telefonie hebben bemoeilijkt door het gekozen veilingontwerp. Bovendien zou een van de deelnemers, O2, voorheen Telfort, de veilingregels hebben overtreden door het sturen van een `dreigbrief' aan Versatel.

In november stelde de rechter Versatel in het ongelijk. ,,Ons verzoek werd op formele gronden afgewezen'', zegt Marc van der Heijden, bestuurder van Versatel. De rechter was volgens de bestuurder van mening dat Versatel niet langer bezwaar kan maken omdat bepaalde besluiten met betrekking tot de veiling inmiddels wettelijk van kracht zijn geworden.

Versatel gaat het College voor Beroep van het Bedrijfsleven (CBB) in Den Haag vragen om de zaak alsnog inhoudelijk te beoordelen. Over ruim een half jaar wordt een uitspraak verwacht.

De rechtszaak van Versatel loopt nu al ruim twee jaar. Het telecombedrijf was destijds één van de zes deelnemers aan de veiling. Tijdens de veiling kon worden geboden op vijf door de overheid uitgegeven vergunningen.

De kritiek van Versatel richt zich met name op het feit dat er geen vergunning was gereserveerd voor een nieuwkomer, zoals bij de Britse UMTS-veiling wel het geval was.

    • Stéphane Alonso