Verkerk tegen Zwitsers voor Davis Cup

Martin Verkerk heeft aan zijn goede spel in het tennistoernooi van Milaan alsnog een oproep overgehouden voor het Nederlands Davis-Cupteam. Nederland speelt in het toernooi om de Davis Cup volgende week in Arnhem tegen Zwitserland.

Een uur na zijn overwinning in de kwartfinale op de Italiaanse titelverdediger Davide Sanguinetti (7-5 6-3) kreeg de Nederlander gisteren een uitnodiging van bondscoach Tjerk Bogtstra voor het Davis-Cupteam. Richard Krajicek kon later op de dag het succes van Verkerk niet evenaren. Hij verloor van de als achtste geplaatste Fin Jarkko Nieminen (7-6 7-5).

Verkerk nam de uitnodiging van Bogtstra met beide handen aan. Voor de wedstrijk in Arnhem waren Richard Krajicek, Raemon Sluiter, Sjeng Schalken en Paul Haarhuis al opgeroepen. ,,Ik vind het een eer dat ik er bij zit. Nu ik in Milaan zover gekomen ben, is het ook logisch dat ik ben uitgenodigd'', zei Verkerk, die in de halve eindstrijd aantreedt tegen de Kroaat Ivan Ljubicic.

Nooit eerder kwam Verkerk in een ATP-toernooi zover. ,,Ik heb goed gespeeld'', zei hij na de partij tegen Sanguinetti. ,,Al blijft mijn beste partij hier het duel met Enqvist.'' Zijn opslag bleek opnieuw een machtig wapen. In de eerste set behield Verkerk bij 5-5 met moeite zijn opslag. Nadat de Nederlander alsnog op 6-5 was gekomen, brak hij ook direct de opslag van zijn Italiaanse tegenstander.

In de tweede set had Verkerk het alleen moeilijk toen hij op 5-3 de partij op eigen opslag mocht afmaken. Sanguinetti kreeg een breekkans, maar liet die lopen. Het eerste matchpunt was voor Verkerk voldoende om voor het eerst in zijn loopbaan de halve finale van een ATP-evenement binnen te stappen. Ljubicic kwam hij vorig jaar twee keer tegen. De onderlinge verhoudingen zijn in balans: beiden wonnen één keer.

Jevgeni Kafelnikov plaatste zich ook voor de halve eindstrijd. De Rus won zonder problemen van de Zweed Jonas Björkman. Hij komt bij de laatste vier uit tegen Jarkko Nieminen, die won van Krajicek. De Nederlander verloor de eerste set in de tiebreak (7-9) en ging in de tweede met 5-7 onderuit.