Van Gaal?

Voor de tweede maal in drie jaar vertrok Louis van Gaal voortijdig bij Barcelona, terwijl hij ook als coach van het Nederlands elftal zijn contract niet uitdiende. Is zijntrainersloopbaan voorbij?

Barry Hughes, was bij Sparta de trainer van de speler Louis van Gaal: ,,Van Gaal komt heus wel weer aan een club, alleen is het de vraag om welke club het gaat. In het verleden heeft hij een goede reputatie opgebouwd, maar de laatste jaren is zijn staat van dienst slecht. Vroeger moesten trainers succesvol zijn om aan een nieuwe club te komen, tegenwoordig lijkt dat geen eerste vereiste meer. De laatste jaren was Van Gaal de weg een beetje kwijt. Hij zette spelers op verkeerde posities en paste zijn elftal continu aan. Dat deed hij bij Ajax nauwelijks, daar ging hij uit van een vaste ploeg. Ook als het om de samenwerking met de pers ging deed Van Gaal gekke dingen, hij vroeg gewoon om rottigheid. Ik heb Barcelona de laatste weken zien spelen, het elftal hing als los zand aan elkaar. Van Gaal heeft weinig zelfkritiek, hij denkt nog steeds dat hij de meest geschikte trainer voor Barcelona is. Ook de bestuursleden van Barcelona gaan niet vrijuit, het lijkt wel of die mensen geen visie hebben.''

Hans Westerhof, oud-trainer van onder meer PSV en Willem II: ,,Ik heb drie maanden in Spanje gezeten en in die tijd veel wedstrijden gezien en veel kranten gelezen. Barcelona speelde mat, de druk nam toe en het elftal was zichzelf niet meer. Er zullen altijd clubs zijn die Van Gaal willen inlijven, ik vraag me alleen af of hij nog de ambitie heeft om ergens trainer te worden. Aan de andere kant: hij wil zijn loopbaan natuurlijk wel succesvol afsluiten. Van Gaal is niet iemand voor een tweederangs club uit Azië, hij is toch een trainer voor een topploeg. Misschien wil hij ergens wat achter de schermen gaan doen. Van Gaal was niet flexibel genoeg bij Barcelona? Dat is moeilijk te beoordelen, ik ken hem als iemand met een eigen, heldere visie. Maar hij is geen ongevoelige man en staat altijd open voor een kritische noot.''

Carles Romero, seizoenkaarthouder Barcelona: ,,De reden waarom Van Gaal ontslagen is? Heel simpel: Barcelona verloor te veel wedstrijden. Als je in januari al twintig punten minder hebt dan koploper Real Sociedad, is er veel misgegaan. Van Gaal is een coach die prima kan werken met jonge spelers, maar moeite heeft met het trainen van vedetten. De Zuid-Amerikaanse spelers van Barcelona kunnen niet met hem opschieten. Van Gaal is niet flexibel genoeg, hij mist het charisma van een échte toptrainer. Hij klaagde al maandenlang over het missen van een spits en linksback, maar aan het begin van het seizoen liet hij wél Sergi en Rivaldo vertrekken. Bovendien speelde Barcelona onsamenhangend en zonder passie.''

Edwin Winkels, verslaggever van El Períodico: ,,Van Gaal heeft twee problemen bij het zoeken naar een nieuwe club: zijn cv van de laatste jaren houdt niet over, bovendien zijn zijn eisen erg hoog. Hij ambieert waarschijnlijk een baan bij een topclub als Bayern München of Manchester United. Hij moest weg bij Barcelona om de simpele reden dat de resultaten slecht waren. Van Gaal maakte ongelukkige tactische keuzes en bleek niet te kunnen improviseren tijdens een wedstrijd. Hij klaagde over een te smalle selectie, maar stuurde in een eerder stadium wél Rivaldo, Sergi en Abelardo weg. Van Gaal was ook te snel teruggekeerd bij Barcelona. Zijn karakter zal nooit veranderen, het kan geen kwaad als hij zichzelf eens aan een kritische analyse onderwerpt. Hij vond dat de ploeg zich maar naar hem moest schikken, en niet andersom.''

Udo Lattek, Duitse oud-trainer van Barcelona: ,,Werken bij een topclub is altijd lastig, je staat enorm onder druk. Bij Barcelona wordt een trainer 24 uur per dag in de gaten gehouden door het bestuur en de supporters. Als de ploeg slecht presteert, weet je dat je ontslagen kunt worden. Dat is nu eenmaal een wet die hoort bij topvoetbal. Van Gaal heeft in het verleden prima gepresteerd, dat vergeten clubbestuurders niet. Als je met een jonge ploeg als Ajax de Champions League wint, doe je iets goed. Van Gaal zal heus nog wel aan een club komen.''

    • Marcel Abrahams