Televisie-rock zonder extase

Levende rockmuziek op de Nederlandse televisie: tot de komst van ParadisoLife een scharrig kindje. Nu is dat hoogtepunt in de Nederlandse tv-rock door de bloedeloze boekhouders van de publieke omroep weer de nek omgedraaid en rest ons slechts de vaak in café-achtige ambiance opgenomen programma's waarin het puikje van de Nederlandse schnabbelaars pretentieloze feestpop maakt. Met als bijproduct voor de kijker thuis het leuke zoek-de-verschillen-spel. Want live is lang niet altijd live als er live op staat, vaak is een en ander in de studio nog eens flink nabewerkt: hoor de gitarist nootjes spelen terwijl je z'n vingers ziet stilstaan, of omgekeerd.

De landen om ons heen hebben rockmuziek door de jaren heen altijd grootser aangepakt. Zo kende het Duitse WDR 3 Rockpalast, waarbij je tussen 1 en 4 uur 's nachts bijvoorbeeld ongeëvenaard in slaap kon vallen bij de Grateful Dead, en Ohne Filter, dat ooit uit Amerika de band The Meters invloog om de verbouwereerde bewoners van een bejaardenhuis te laten overrompelen met de meedogenloos strakke New Orleans-funk van wat er toen nog uitzag als een huiveringwekkend stelletje tuchthuisboeven.

Engeland doet het via de BBC al tien jaar met Later... with Jools Holland. Dat heeft ook geen hoge kijkcijfers, maar anders dan hier rekent men daar rockmuziek tot cultuur en heeft de BBC een visie. Van dat programma is nu een dvd samengesteld met ruim twee uur optredens van 30 verschillende bands. 10 Years of Later wordt hier uitgebracht onder de titel `De beste live optredens ooit'. Dat is de verkeerde naam voor een programma waarin elke uitzending een stuk of vijf bands in een halve cirkel staan opgesteld en, fraai uitgelicht, om de beurt een lied spelen. Daardoor wordt er – onontbeerlijk voor een popconcert – nooit eens flink gezweet, en raken muzikanten noch publiek ooit in extase. Grote verdienste van het programma is dat grote namen naast schuchtere onbekenden staan. In bijna elke aflevering zit wel een prettige verrassing.

Op deze compilatie een royale keus uit optredens van de afgelopen jaren: van Mary J. Blige en D'Angelo tot Paul Weller en The Verve, van Coldplay en Radiohead tot The Hives en R.E.M.

De beste live optredens ooit. Warner Music Vision 0927 49254-2

    • Bart Jippes