Televisie en Radio Voorkeur Zondag

ACTUALITEITEN

Buitenhof. De voorzitter van het tarievencollege CTG Rob Scheerder en arts en ondernemer Jaap Maljers discussiëren over de beheersbaarheid en betaalbaarheid van de gezondheidszorg. Verder voormalig vertegenwoordiger bij de Veiligheidsraad Peter van Walsum over de mogelijke oorlog met Irak en de rol van de Verenigde Naties. Ned.3, 12.07-13.02u.

Andere ogen. Buitenlandse correspondenten in Nederland discussiëren over de herdenking van de watersnoodramp van vijftig jaar geleden en de gisteren 65 jaar oud geworden koningin Beatrix. Ned.1, 16.20-16.50u.

DOCUMENTAIRE

Scrapheap. Zie tv-vooraf. Discovery, 8.00-9.00u. & 14.00-15.00u.

De doos van pandora. Over virussen en de vraag of we voldoende zijn voorbereid op een wereldwijde epidemie. Nog geen dertig jaar geleden dacht de medische wetenschap dat infectieziektes tot het verleden zouden behoren. Maar dat bleek een vergissing. Veel virusinfecties werkten aan een geslaagde terugkeer en nieuwe virussen doken op. Ned.2, 20.53-21.22u.

Tegenlicht: Leven in Afrika. Aandacht voor de droogte, honger en dood in Afrika en de miljoenen slachtoffers die dat volgens de internationale hulporganisaties veroorzaakt. Maar de Nederlander is niet meer zo vrijgevig met giften op het nationale gironummer 555. Ned.3, 21.05u.

PRAATPROGRAMMA

Storing. Gesprek met de nieuwe fractieleider van D66 in de Tweede Kamer, Boris Dittrich. Ned.2, 23.23-24.00u.

't Hijgend hert. Journaliste en domineesdochter Agnes Amelink vertelt over lijden en verlossing, haar jaarlijkse uitstapje naar het klooster, het ritme van het bidden, het zingen en katholicisme. In '99 schreef ze het boek De gereformeerden over de geschiedenis van de gereformeerden in Nederland. Ned.1, 23.42-0.12u.

KUNST

Vrije Geluiden: Bill Evans (1929-1980). Portret van jazzpianist Bill Evans, die in 1980 overleed. De vruchtbare jaren van Bill Evans liggen volgens kenners tussen 1956 en 1963, een periode waarin hij zich ontwikkelde tot een eigenzinnige stilist. Ned.3, 11.00-12.00u.

Kunst moet zwemmen. Eerste aflevering van een recensieprogramma waarin het culturele aanbod op het terrein van literatuur, film, muziek, theater en pop wordt doorgenomen. Met o.m. schrijfster Kristien Hemmerechts en de componist Douwe Eisenga die elkaars nieuwe werk bespreken. Ook praat Neelie Kroes over mode en macht. Presentatrice is oud-Kamerlid Naima Azough. Ned.3, 17.00-18.00u.

Dokwerk: Nader tot Máxima. Zie tv-vooraf. Ned.3, 22.40-23.40u.

FILM

Le gendarme de Saint-Tropez (Jean Girault, 1964, Frankrijk). Succesvolle klucht met driftkikker Louis de Funès als politieman markeerde begin van zijn grote populariteit en resulteerde in nog vijf andere Gendarme-films. VRT, 13.35-15.10u.

Little Bigfoot (Art Camacho, 1997, VS). Deze keer is het de schattige zoon van Bigfoot die het opneemt tegen een gewetenloze zakenman. Matig vervolg op Big Foot & The Hendersons. RTL4, 14.00-15.40u., met reclame.

Dougs 1st Movie (Maurice Joyce, 1999, VS). Tekenfilm over pubers in de onderbouw van een middelbare school, met alle highschool-angst van dien, maar ook met een monster uit een vervuild meer als huisdier en een gore kapitalist als schurk. De schetsmatige tekenstijl doet het meest denken aan de Charly Brown-films. Net5, 17.30-18.40u., met reclame.

Splash (Ron Howard, 1984, VS). Succesvolle lichtgewicht-komedie met weldadig gebrek aan pretenties. Ongelukkige New Yorkse fruitgrossier Tom Hanks beleeft romance met Darryl Hannah, die een zeemeermin blijkt te zijn. Net5, 18.40-20.35u., met reclame.

Koko Flanel (Stijn Coninx, 1990, België). In zijn tweede klucht, na Hector, maakt komiek Urbanus andermaal optimaal gebruik van de kinderlijk-onschuldige charme van de boerse underdog. Meer kolder dan satire. Yorin, 21.00-22.45u., onderbroken door reclame.

Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes (Hugh Hudson, 1984, Engeland). Hinderlijk inconsequente verfilming van Edgar Rice Burroughs' `Tarzan of the Apes' legt de nadruk op Tarzans verblijf in de mensenmaatschappij van 19de-eeuwse Engelse adel. BBC1, 23.55-2.05u.

. The Body Snatcher (Robert Wise, 1945, VS). Een van de mooiste uit de reeks griezelfilms die Val Lewton voor RKO produceerde. Boris Karloff en Bela Legosi zijn onstuitbaar in het leveren van lijken voor de experimenten van dokter Henry Daniell in 19de-eeuwse Edinburgh. BBC2, 1.40-3.00u.

RADIO

De andere wereld van zondagmiddag. Debat tussen PvdA-europarlementariër Max van den Berg en Amerika-deskundige Frans Verhagen over de vraag of Europa nog wat te vertellen heeft bij de komende oorlog tegen Irak. Verder aandacht voor de identificatieplicht en een gesprek met Robert van Gijssel over zijn boek Voornaam! 747AM, 13.02-15.00u.

Antenne 2. O.m. aandacht voor commentator van Barend & Van Dorp Jan Mulder en royalty-verslaggever Peter van der Vorst. De laatste vertelt over zijn serie 65 jaar Beatrix. Radio 2, 16.02-18.00u.

Opium. Schrijver Hafid Bouazza vertelt over zijn vertaling van Othello van Shakespeare voor de Toneelgroep Amsterdam. Ook aandacht voor de expositie in het Nederlands Architectuur Instituut waarin de architectuur en films van de legendarische filmmaker Jacques Tati centraal staan. En live-muziek van de Portugese zanger Fernando Lameirinhas. Radio 1, 19.04-20.00u.