Televisie en Radio Voorkeur Zaterdag

ACTUALITEITEN De storm, de vloed, de ramp: Herdenking Watersnoodramp 1953. Rob Trip en Sacha de Boer presenteren het live herdenkingsprogramma over de watersnoodramp van 1 februari 1953 met reportages, interviews, historisch materiaal en gasten. In het programma staat het bezoek van koningin Beatrix aan Oude Tonge en Ouwerkerk centraal. Ook een reportage waarin prins Willem-Alexander vertelt over de bedreigingen van het water, toen, nu en in de toekomst. Ned.2, 12.10-17.59u.

Nova. Reportage over het Engeland van premier Blair waar het verzet tegen deelname van zijn land aan een aanval op Irak groeit. Verder oud-Kamerlid Paul Rosenmöller over Irak, de formatie en zijn afscheid van de politiek. Ned.3, 22.20-3-23.05u.

AMUSEMENT

Voorronden nationaal songfestival. Eerste aflevering van vier voorronden voor deelname aan de finale van het nationale songfestival op 1 maart. Ned.2, 20.25-21.30u.

FILM

. Brief Encounter (David Lean, 1946, Engeland). Een van de mooiste liefdesfilms ooit, vooral door de ingehouden emoties. Getrouwde vrouw en vreemdeling in de stationsrestauratie worden verliefd. VRT, 14.15-15.55.

Greystoke: the Legend of Tarzan, Lord of the Apes (Hugh Hudson, 1984, Engeland). Authentiek ogende maar hinderlijk inconsequente verfilming van Edgar Rice Burroughs' `Tarzan of the Apes' legt de nadruk op Tarzans verblijf in de mensenmaatschappij van de laat-19de-eeuwse Engelse adel. Overtuigende hoofdrol van Christopher Lambert en laatste rol van Ralph Richardson. Net5, 20.00-22.25u., met reclame.

Beethoven (Brian Levant, 1992, VS). Typisch 'schattige' komedie voor de jeugd, over een logge Sint Bernhard die geheime kinderwensen vervult en zijn onwillige baas redt van de ondergang. SBS6, 20.05-21.40u., met reclame.

The Nutty Professor (Jerry Lewis, 1963, VS). Jerry Lewis speelt nerdy chemieprofessor Julian Kelp die zich middels een toverdrankje transformeert tot vrouwenversierder Buddy Love. RTL5, 20.30-22.35u., met reclame.

Where Eagles Dare (Brian G. Hutton, 1969, Engeland). Heroïsche avonturenfilm naar roman van Alistair MacLean. Richard Burton en Clint Eastwood dienen in Tweede Wereldoorlog een Amerikaanse officier te bevrijden uit een hermetisch afgesloten Duits kasteel. V8, 20.45-23.35u., met reclame.

Airborne (Julian Grant, 1998, VS). Steve Guttenberg eens niet in een komische rol, maar als hoofd van een geheime commando-eenheid die een gestolen virus onschadelijk moet zien te maken. Veronica, 22.00-23.45u., met reclame.

Deceived (Damian Harris, 1991, VS). Psychologische thriller waarvan de voorspelbaarheid de toeschouwer ronduit beledigt. Restaurator Goldie Hawn trouwt met conservator John Heard, achter wie een pathologische leugenaar schuil blijkt te gaan. Net5, 22.25-0.15u., met reclame.

The Revenger's Comedies (Malcolm Mowbray, 1998, Fr./Eng.). Nauwelijks uitgebrachte komedie naar Alan Ayckbourn. Suïcidale Sam Neill en dito Helena Bonham Carter helpen elkaar wraak te nemen. Ned.3, 23.05-0.40u.

Air America (Roger Spottiswoode, 1990, VS). Minder geslaagde poging om van Amerika's Vietnamverleden een actiekomedie te maken. Mel Gibson als sensatie-beluste piloot die voor de CIA heroïne smokkelt. VRT, 23.35-1.27u.

Green Card (Peter Weir, 1990, Australië/VS). Komedie met tegendraadse kantjes drijft op innemend spel van Gérard Depardieu en Andie MacDowell. Met het oog op een verblijfsvergunning gaat een flamboyante Fransman papieren huwelijk aan met een beetje tuttige New Yorkse. BBC1, 23.50-1.35u.

Little Voice (Mark Herman, 1998, Engeland). Sociaal commentaar, Freudiaans melodrama, volkse klucht en backstage-musical ineen. Jane Horrocks als bijna autistische zangeres in een Noord-Engels treuroord, Michael Caine als een derderangs impresario en Brenda Blethyn als van frituurvet druipend moedermonster. Ned.1, 0.08-1.47u.

Free Money (Yves Sfimoneau, 1998, VS). Komedie met Marlon Brando als gevangenisbewaarder bijgenaamd `The Swede' en Mira Sorvino als FBI-agent. Mechanisch acteerwerk. Ned.2, 0.15-1.55u.

Millennium (Michael Anderson, 1989, Engeland). Sciencefictionavontuur. Kris Kristofferson ontdekt dat op grote schaal vliegtuigpassagiers worden ontvoerd naar een onderbevolkte toekomst. SBS6, 0.30-2.15u., onderbroken door reclame.

. Hard Eight (Paul Thomas Anderson, 1997, VS). Imponerend debuut van latere regisseur van Boogie Nights, Magnolia en Punch-Drunk Love. Beroepsgokker Philip Baker Hall neemt zwerver John C. Reilly onder zijn hoede in bleek Las Vegas. Secure dialogen en nachtelijke sfeer. Ned.3, 0.58-2.35u.

DOCUMENTAIRE

Dreiging in de delta. Reportage over Bangladesh dat zeer kwetsbaar is voor overstromingen. Bijna jaarlijks rijst de Bay of Bengal bijna een meter en veroorzaakt ernstige overstromingen waardoor duizenden mensen hun huizen moeten verlaten. Ned.1, 19.00-19.30u.

RADIO

Radio 1-journaal. In samenwerking met Omroep Zeeland een vijf uur durende uitzending over de watersnoodramp van 1953. Met o.a. oud-minister van Waterstaat Tjerk Westerterp, oud-commissaris van de koningin Jan Terlouw en dominee Nauta, destijds in Scherpenisse. Radio 1, 12.04-17.00u.

Tema. Gesprek over het reïntegreren van werklozen op de arbeidsmarkt door commerciële bureaus die gehonoreerd worden voor een geslaagde bemiddeling. 747AM, 14.02-15.00u.