`Stem op de partij, zei ik, niet op mij'

,,Wat ik wil bereiken in de Tweede Kamer? Dat het hier weer een beetje een beter land wordt. Dat is misschien een groot antwoord, maar het was ook een grote vraag.

,,Ja, ik weet hoeveel stemmen ik heb gehaald. Dat weten we van elkaar in de fractie. De uitslag is uitgedraaid en uitgedeeld. Wie op eigen kracht een zetel had behaald werd gefeliciteerd. Jan Peter, natuurlijk. Maria van der Hoeven, de nummer twee. Camiel Eurlings, Annie Schreijer, Joop Atsma. Verder was het geen discussiepunt wie veel stemmen had gehaald en wie minder. We vormen als fractie een team. Mensen die bij elkaar willen horen. Dat voelt goed.

,,Ik heb ook geen persoonlijke campagne gevoerd. Dat was ook de afspraak: geen persoonlijke campagne. Dat doen we bij onze partij niet. In mijn geval was het bovendien zo dat er relatief veel regionale kandidaten waren. Ik kom uit Utrecht. Behalve ikzelf kwamen er nog vier kandidaten uit de stad en twee uit de provincie. Dus dan profileer je je ook niet regionaal.

,,Ik heb wat je noemt gemengd campagne gevoerd: ik was bij centraal georganiseerde activiteiten waar meer kandidaten waren en ik deed ook een aantal dingen alleen, zoals zorginstellingen bezoeken. En ik kwam natuurlijk op de campagneavonden. Op campagne vroeg ik de mensen altijd om op de partij te stemmen. Niet op mij, nee, op de partij.

,,Dat hebben de mensen gedaan. Dat ik zelf niet veel stemmen heb, zegt me dus niks. Daar heb ik geen gevoel over.''