`Stem liever op een ander dan op mij'

,,Vier stemmen? Toch nog? Ik had iedereen afgeraden op mij te stemmen. In het huis waar ik woon had ik op de kandidatenlijst die aan de muur hing mijn naam omcirkeld en daarbij geschreven: stem liever op lijst vijf of zes. Dus GroenLinks of SP. Er was, vond ik, tegenwicht nodig voor al die CDA-stemmen. En Duurzaam Nederland zou de kiesdeler waarschijnlijk niet eens halen. Ik heb ook niet op mijzelf gestemd. Ik heb GroenLinks gestemd. Alleen tegen mijn moeder heb ik gezegd dat ze op mij kon stemmen. Die had anders CDA gestemd.

,,Ik ben min of meer toevallig op die lijst gekomen. Ik was ergens op bezoek waar iemand nog kandidaten zocht. Ik dacht: wel leuk, kandidaat. Kamerlid zou ik niet willen worden – zeventig of tachtig uur per week werken. Ik heb ook niet veel campagne gevoerd. Eén keer heb ik een verhaal verteld in Tori Oso, een Surinaams praathuis in Utrecht, met een paar andere kandidaten. Verder heb ik wat posters opgehangen en meegeholpen de website te vullen.

,,Ik ben voedingsdeskundige. Ik heb zeven jaar in de tropen gewerkt, toen dacht ik: ik kan hier wel dweilen aan de kant van de armen, maar intussen wordt aan de kant van de rijken de kraan steeds wijder open gezet. Toen ben ik teruggekomen. Ik ben nu actief in GroenLinks. De landbouwwerkgroep, de themagroep mondiale voedselzekerheid. Maar ik wil niet voor ze in de Kamer. Dan zou ik over allemaal onderwerpen moeten praten die mij minder interesseren. En ik vind ze ook niet links genoeg.