Spektakel op een Britse schroothoop

Het aanbod van het documentairekanaal Discovery is op de keper beschouwd even eenvormig als dat van de andere commerciële zenders. Het bestaat weliswaar uit zorgvuldig gemaakte informatieve programma's, maar de onderwerpkeus is fantasieloos: oorlog, vliegtuigen, natuurrampen en misdaad spelen de hoofdrol in het gros van de uitzendingen. Zelden hoef je bij het zappen langer dan een paar seconden te blijven hangen.

Net als bij de Nederlandse omroep worden echte juweeltjes geprogrammeerd op incourante tijdstippen. Scrapheap heb ik ontdekt toen een van de kinderen er op zondagochtend tegenaan zapte.

Nu zou ik er desnoods de wekker voor zetten. Wat een fantastisch idee, en wat een heerlijke uitvoering. In de categorie `Techniek op tv' nog amusanter, informatiever en stimulerender dan Robot wars.

Scrapheap, een vijf jaar oud programma van Channel 4, is een wedstrijd tussen twee teams op een schroothoop, die van de aanwezige rommel een of andere machine moeten maken. Nu eens een blusboot, dan weer een kanon, een racewagen of autowerper. Na tien uur constructietijd volgt een krachtmeting tussen de teams en hun machines: welke werkt het best?

Hier lopen mannen en vrouwen rond die wat kunnen. Een levensvatbaar plan maken, bruikbare onderdelen herkennen en daaruit een werkend geheel smeden. Het is spannend, want een wedstrijd met een tijdslimiet. Wanneer er iets uit te leggen valt, volgt een even simpele als duidelijke animatie met glashelder commentaar. De aard van de opdrachten garandeert spektakel, en last but not least: er wordt heel wat gelachen.

De presentatoren Robert Llewellyn en Cathy Rogers hebben voldoende in hun mars om op dezelfde golflengte te zitten als de constructeurs, maar vergeten de kijker nooit. Ze weten ook op voet van gelijkheid te babbelen met de onpartijdige deskundige die er iedere uitzending bij wordt gehaald. Unieke figuren meestal, zoals onlangs de 81-jarige ex-pilote Anne Welch.

Was er maar een Nederlandse versie. Of nee, toch maar niet. Die zou bedorven worden door holle commentaarteksten en mavo-presentatoren die met hun domheid koketteren. Vanmiddag kijk ik gewoon naar hoe een amfibievoertuig wordt gemaakt.

Scrapheap, Discovery, zaterdag 8.00-9.00 & herhaling 14.00-15.00u. en zondag 8.00-9.00u. & herhaling 14.00-15.00u.