Sopropo met garnalen

Sopropo is van oorsprong een tropische vruchtgroente uit Afrika en India. De vrucht ziet er uit als een gekromde komkommer maar de huid heeft diepe onregelmatige groeven in de lengterichting die de sopropo een wrattig aanzien geven. De kern van sopropo bestaat uit zacht bleek vruchtvlees waarin de zaadjes zijn ingebed. De vrucht is behoorlijk bitter zodat hij – nog meer dan aubergine – in het zout moet worden gezet om het bittere vocht te onttrekken. Sopropo behoudt altijd iets van die bittere smaak; dat maakt hem juist zo fris en aantrekkelijk om te eten bij vet varkensvlees of bij gerechten waarin santen of pindasaus zijn verwerkt. Het is een van de weinige groentesoorten die worden geteeld in Nederland zonder dat de bittere aspecten door middel van veredeling eruit worden gehaald. Dat komt naar mijn idee omdat sopropo voornamelijk door allochtonen wordt gegeten in Nederland en die waarderen de smaken die de natuur ons aanreikt en doen er iets zinnigs mee in de keuken. Bereiding: Halveer de sopropo over de lengte en verwijder met een lepeltje het zachte, witte vlees met pitten. Snijd de sopropo in boogjes van 1 cm breed, bestrooi ze royaal met zout en laat de groente een uurtje staan in een vergiet zodat het bittere vocht uit de groente kan trekken. Week de garnalen in die tijd in een kom met lauwwarm water. Snijd de tomaat in stukjes. Verhit de olie in een hapjespan en fruit daarin op halfhoog vuur al roerend de sjalot, knoflook, gemberwortel en Spaanse peper gedurende enkele minuten, of tot de sjalot zacht wordt. Roer de tomatenpuree erdoor en bak deze een minuut mee op laag vuur. Spoel de sopropo af onder de kraan en giet de garnalen af. Voeg garnalen, sopropo en tomaat toe aan de pan, roer alles goed door elkaar en laat al omscheppend 2 minuten op iets hoger vuur meesmoren. Giet er 4 eetlepels water bij en stoof sopropo en garnalen in gesloten pan op laag vuur gedurende 15 minuten. Proef op zout en voeg een snufje suiker toe als het te pikant uitpakt. In combinatie met Indische kip- of varkensvleesgerechten of met bijvoorbeeld de gele rijst van Tante Ina (recept, 24 januari) is dit een heerlijk gerechtje.