Plan voor commissaris Delfzijl

De bestuurlijke problemen in Delfzijl zijn zo groot dat de afgelopen jaren verscheidene keren is overwogen een regeringscommissaris aan te stellen die het gemeentebestuur zou overnemen.

Dat zegt de voormalig projectleider van de Ontwikkelingsmaatschappij Delfzijl, J. Franke. Volgens minister Remkes (Binnenlandse Zaken) zijn de problemen in Delfzijl ,,nog niet groot genoeg'' voor de aanstelling van een regeringscommissaris. Een gemeentebestuur kan door het kabinet naar huis worden gestuurd als het zijn taken ,,grovelijk verwaarloosd''. Slechts één keer werd eerder zo'n speciale gezant aangesteld, in 1951 in het door communisten gedomineerde Finsterwolde, waar het gemeentebestuur destijds financiële steun bood aan stakers.

Delfzijl struikelt van affaire naar affaire, terwijl de stad al jaren kampt met ernstige sociale problemen en een enorme leegstand. Vorige maand trad een wethouder af nadat bekend was geworden dat zij een raadslid geld had gegeven.

Oud-Kamerlid Martin Zijlstra (PvdA), na de verkiezingen van vorig jaar informateur in Delfzijl, vindt dat het hele gemeentebestuur moet opstappen. Volgens hem zijn ,,list en bedrog'' en de norm in politiek Delfzijl, dat hij vergelijkt met een ,,open inrichting''. De Groningse gedeputeerde voor ruimtelijke ordening Marc Calon verklaart de problemen doordat ,,er te veel mensen veel te lang in de raad zitten, onder wie veel ex-wethouders''.

Enkele jaren geleden gaf de provincie de sloop en de herbouw van woningen al bewust in handen van de onafhankelijke Ontwikkelingsmaatschappij Delfzijl, omdat de gemeente zelf de problemen onvoldoende aanpakte.

Minister Remkes is tegen de aanstelling van een regeringscommissaris, maar vindt wel dat de wet zodanig moet worden gewijzigd dat burgemeester en wethouders de gemeenteraad kunnen ontbinden en nieuwe verkiezingen kunnen uitschrijven bij een ernstige bestuurscrisis, naar analogie van de landelijke politiek. Remkes' voornemen krijgt instemming van de provincie.

Zaterdags Bijvoegsel

pagina 27