Pixinguinha

De ontmoeting tussen westerse en Afrikaanse muziek die in New Orleans de jazz deed onstaan leidde in Brazilië tot de `choro'. Instrumentale dansmuziek, meestal gespeeld in een kleine bezetting met fluit, gitaar en soms klarinet. Een sleutelfiguur in de ontwikkeling van de choro was fluitist, arrangeur en componist `Pixinguinha' (1897-1973). In 1911 maakte hij zijn eerste plaat; vele zouden volgen. Er staat op `Pixinguinha' prima muziek maar als historisch overzicht schiet deze cd tekort. Er had meer op gekund; de tekst is slecht leesbaar en onvolledig. De meeste opnamen stammen uit de jaren 1929-1947. In de oudste speelt Pixinguinha zelf op fluit, begeleid door twee gitaren. In de latere zorgt hij op tenorsaxofoon voor de bas(is)lijnen en is de fluitlead voor Benedito Lacerda. Doordat er daar ook slagwerk bij zit voel je dat er een nieuw genre op komst is: de samba, met alle getrommel van dien. Voorlopig heerst er nog rust: bij de choro wordt niet gezweet en eindigt men zijn dansje met een hoofse buiging.

Pixinguinha Iris 3004 092 Distr. Harmonia Mundi

    • Frans van Leeuwen