Peter O'Toole weigert zijn ere-Oscar

Peter O'Toole heeft de Oscar-organisatie gevraagd hem geen ere-Oscar te geven. In een handgeschreven briefje vraagt de 70-jarige Ierse acteur daarvan af te zien omdat hij de hoop op een `gewone' Oscar nog niet heeft opgegeven. Hij wil graag dat men nog tien jaar wacht. De Academy of Motion Picture Arts & Sciences heeft het verzoek inmiddels afgewezen. In een brief schrijft de Academy hem dat de onderscheiding geen bewijs van pensionering is en dat men hoopt dat hij hem op 23 maart toch in ontvangst komt nemen. Desnoods zal men het beeldje tien jaar voor hem bewaren. O'Toole werd in 1962 een ster met de rol van T.E. Lawrence in David Leans Lawrence of Arabia. Daarna speelde hij in een aantal andere belangrijke films. In de jaren zeventig raakte hij door drankproblemen op de achtergrond. Hij kwam terug met The Stunt Man (1980) en My Favourite Year (1982). De nog immer actieve O'Toole is zeven keer voor een Oscar genomineerd, maar won nooit.