Pakistani in Italië vast als terrorist

De Italiaanse politie heeft in de oude binnenstad van Napels 28 Pakistani opgepakt die ervan worden verdacht deel uit te maken van het terreurnetwerk van Al-Qaeda. De politie stuitte woensdag op de mannen bij een routineactie tegen illegale immigranten maar maakte de vangst pas gisteren bekend.

De Pakistani waren in het bezit van explosieven, volgens de politie genoeg om een gebouw van drie verdiepingen op te blazen. Ze variëren in leeftijd van 20 tot 48 jaar. In het appartement waar ze verbleven vond de politie achter een nepmuur ook zeventig meter lont, een stel elektronische ontstekingsmechanismen, stapels valse documenten, meer dan honderd mobiele telefoons en foto's van martelaren van de `jihad', de heilige oorlog. Verder werden plattegronden aangetroffen waarop mogelijke doelwitten voor een aanslag met pen waren omcirkeld, zoals het commandohoofdkwartier van de NAVO in Zuid-Europa, het consulaat van de VS in Napels en een Amerikaanse luchtmachtbasis in Capodichino.

De Pakistaanse ambassadeur in Italië, Zafar Hilali, sprak gisteren tegen dat het om terroristen gaat. Volgens hem maken de arrestaties deel uit van een gerichte campagne in Italië tegen onschuldige Pakistani. Hij zei dat 24 van de 28 mannen legaal in Italië verblijven en een werkvergunning hebben aangevraagd. Volgens de ambassadeur hadden de mannen de pech dat ze waren beland in een appartement van de maffia. ,,Eerlijk gezegd ga ik ervan uit dat het een hoop heisa is om niks'', verklaarde de ambassadeur.

Sinds de aanslagen in de VS van 11 september 2001 zijn in Italië ruim honderd mensen gearresteerd op verdenking van banden met een terroristische organisatie. Zeventien van hen zijn veroordeeld. De meesten zijn vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

In de Noord-Italiaanse stad Rovigo heeft de politie vorige week ook al bij een routinecontrole vijf Marokkanen opgepakt die bezig zouden zijn geweest met het voorbereiden van terreuracties. Ze hadden een kilo explosieven in hun bezit en een landkaart waarop de NAVO-basis in Verona was gemarkeerd. Onder hen was een van de religieuze leiders van de moslimgemeenschap in Rovigo.

Italië werpt zich op als voorhoede in de oorlog tegen terrorisme die de Amerikaanse president George W. Bush heeft uitgeroepen. Premier Silvio Berlusconi heeft herhaaldelijk verklaard dat hij alles zal doen wat in zijn macht ligt om islamitische militanten te achterhalen die zich schuil houden in zijn land.