Overname van Ruhrgas door Eon

Het Duitse energieconglomeraat Eon kan de geplande overname van Ruhrgas alsnog doorzetten. Concurrenten van Eon trokken gisteren op de valreep hun bezwaren tegen de overname in.

Door de overname van Ruhrgas, waarmee 10 miljard euro is gemoeid, ontstaat het grootste beursgenoteerde energiebedrijf van Europa, met in totaal 13 miljoen klanten. Eon kwam gisteren een schikking overeen met negen concurrenten, die bij de rechter bezwaar hadden gemaakt tegen de overname, die fnuikend zou zijn voor de concurrentie. De rechter stond op het punt om uitspraak te doen in de zaak. Eon zal van sommige concurrenten belangen kopen en gaat met andere rivalen bezittingen uitwisselen.

Met het akkoord, waarover de afgelopen weken is onderhandeld, komt een einde aan een van de grootste mededingingszaken in Duitsland sinds de Tweede Wereldoorlog.

Met Fortum Oyj, het op één na grootste energiebedrijf in Noord-Europa, heeft Eon afgesproken dat er voor 800 miljoen euro aan eigendommen zullen worden geruild. In het akkoord zijn ook afspraken gemaakt over leveranties van elektriciteit en gas en over betalingen in contanten. Ook gaat Eon belangen verkopen aan verschillende energiebedrijven. Er worden ook belangen gekocht, zoals in Concord Power. In totaal kost het akkoord Eon ongeveer 90 miljoen euro, zo liet het energiebedrijf weten in een verklaring.

Ruhrgas is de grootste invoerder van Russisch gas in Europa en heeft het grootste deel van de Duitse aardgasreserves in handen. Die reserves leveren jaarlijks bijna 20 miljard euro aan inkomsten op. De vraag naar aardgas neemt sneller toe dan die naar elektriciteit, de belangrijkste activiteit van Eon op dit moment. Eon had al een belang van 38,4 procent in Ruhrgas.

De overname, waaraan inmiddels jaren is gewerkt, was zeer omstreden. De Duitse regering was er groot voorstander van en schoof tot tweemaal toe bezwaren terzijde van de Duitse kartelautoriteiten, hetgeen de woede wekte van Eons concurrenten. Volgens de regering zal de samenvoeging van de twee bedrijven de energievoorziening van Duitsland op de lange termijn veiligstellen.

De beurskoers van Eon steeg gisteren 5 procent tot 42,50 euro per aandeel na de bekendmaking van de schikking.