Onderzoek hypotheek met belegging

De Autoriteit Financiële Markten gaat bezien of verzekeraars en tussenpersonen hun klanten voldoende hebben voorgelicht over beleggingshypotheken. Dat heeft minister Hoogervorst van Financiën geschreven in antwoord op Kamervragen van Agnes Kant (SP).

Veel mensen met een beleggingshypotheek zouden in de problemen zijn gekomen doordat in 1999 de regels over aftrek van hypotheekrente veranderden. De stijging van de waarde van hun huizen had hen aangezet om hun hypotheek te verhogen met de `overwaarde', die dan in een beleggingsdepot werd gestopt.

Door de wetswijziging in 1999 mocht de hypotheekrente over de overwaarde alleen gebruikt worden voor het opknappen van het eigen huis. Mensen die dat geld gebruikten om te speculeren, kunnen de rente over dat deel niet aftrekken en moeten dus extra belasting betalen.

Kant wilde weten of de verzekeraars en de tussenpersonen hun klanten voldoende hebben gewezen op deze verandering. Minister Hoogervorst laat dat nu onderzoeken. Hij wijst er wel op dat mensen die denken dat ze gedupeerd zijn zelf moeten aankloppen bij de verzekeringsmaatschappij, de Stichting Klachteninstituut Verzekeringen of eventueel bij de rechter.