Mode voor 15 euro

Haarlemse modescholieren presenteerden zichzelf deze week als `fashionable art-object'. Monique Snoeijen zag dat zij zich vooral lieten inspireren door huishoudelijke artikelen.

Vaatdoekjes, schuursponsjes en vuilniszakken. Dat waren de belangrijkste materialen waarmee de eerstejaarsleerlingen van het NOVA-college in Haarlem zich deze week veranderden in een levend kunstwerk. Want dat was de opdracht: presenteer jezelf aan ouders en medeleerlingen – op de catwalk – als een `fashionable art object' en maak gebruik van wegwerpmaterialen. Docent Saksia van Daalen had daarbij de Britse modeontwerper Hussein Chalayan in gedachten die ooit een tafel verwerkte in een jurk. Mode als kunst, kunst als mode. Zoiets. De MBO-leerlingen mochten per groep vijftien euro opmaken.

Kunst of niet, de leerlingen – zo rond de zeventien jaar – wilden er vooral ook sexy uitzien. Dus waren er onder de vuilniszakken en schuursponsjes veel bh's en netpanty's (ook over de armen) te zien. De meisjes van de Silver Dishclothes hadden met hun korte rokjes en hemdjes van zilvergespoten vaatdoekjes vooral de bedoeling mooi te zijn. En de meisjes van Dirrty Girls wilden met hun gescheurde kleding en paperclips vooral op zangeres Christine Aguilera lijken. The Freaks hadden voor de gelegenheid de doos met kerstversiering aangetrokken.

Maar de Paper Girls hadden de opdracht goed begrepen. Enorme baljurken en capes gemaakt van oude kranten. De meisjes van Absolute Dazzling lieten zien hoe zacht ruisend een rok of broek van vuilniszakken kan zijn. En de enorme spitse tieten die The Fashion Victims van plastic folie hadden gemaakt, waren zeker kunstig. Aan het eind van hun presentatie richtten ze die – ietwat besmuikt – naar het publiek, alsof ze ermee konden schieten. ,,Grandioos'', vond een vader uit het publiek wier dochter toevallig in het groepje zat.

De modeshow eindigde naar goed gebruik met een bruidje. Van out of space. De bruidegom van Star Gazers (met een enorme gouden kap over zijn hoofd die alleen zijn ogen vrijliet) kon haar kussen als hij de sluier van plastic folie optilde.

,,Deze meisjes dromen van een eigen boetiek'', had opleidingsmanager A. van de Stadt-Start gezegd. ,,Daar willen ze dan een bedrijfsleider inzetten, terwijl zij thuis met een kindje zijn.'' In werkelijkheid leidt de school vooral op tot filiaalmanager of assistent-filiaal manager van een kledingzaak.

    • Monique Snoeijen