Lakemans aanbeveling

Ook uit onverdachte hoek is geprobeerd klanten te strikken voor leasen met leugenachtige verhalen. Het betreft Pieter Lakeman en zijn Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie. In november 1994 zegt hij in de brochure Spaarleasen van Legio Lease: `Ik ben na kritisch onderzoek en controle door specialisten tot de conclusie gekomen dat deze brochure voldoende en eerlijke informatie geeft.'

(F. van D.)

Ik heb indertijd kritisch over die brochure geschreven in de krant. Daar lag Lakeman niet wakker van, hij trok wel een zuinig mondje, maar stopte met die beoordelingen. Als ik de brochure van eind 1994 lees met de kennis van nu, zie ik er geen leugenachtig verhaal in. Alles staat erin.

Maar niet dat de beurs tot maart 2000 als een raket omhoog zou schieten, waardoor de optimistische prognoses van Legio Lease (nu) zeer voorzichtig lijken. De deelnemers die omstreeks die tijd stopten met leasen, verdienden er flink aan. Mede omdat de leaserente toen aftrekbaar was. De krach van na maart 2000 was evenmin voorzien. Daarmee vergeleken zijn de Legio-prognoses weer wel optimistisch en is zo'n leaseplan een ramp.

Ik vind dat u bijna tien woelige beursjaren later (een eeuwigheid op de beurs) niet zo hard mag oordelen over Lakeman en deze brochure.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen via de website www.nrc.nl/Hiele