KLOONZAAD

Hoe gelijk is een kopie aan het orgineel? Het Canadese bedrijf Semex Alliance zit met een inmiddels flink gegroeide voorraad sperma van de stier Starbuck 2. Deze stier is een kloon van de beroemde fokstier Starbuck die in 1998 op twintigjarige leeftijd overleed. Met het sperma van Starbuck zijn in meer dan zeventig landen pakweg 200.000 kalveren verwekt. Semex had gehoopt via een kloon van de topstier het commerciële succes nog eventjes op te rekken.

Uit ingevroren celmateriaal van Starbuck werd een kloon gefabriceerd. En bij de geboorte van Starbuck 2, op 7 september 2000, leefde nog de hoop dat het gekopieerde succesnummer Semex weer miljoenen euro's zou gaan opleveren. Maar het sperma van Starbuck 2 blijkt onverkoopbaar, want de Canadese regering is er nog niet uit of gekloonde dieren veilig zijn in de melk- en vleesproductie. Hoewel het dier niet genetisch gemanipuleerd is, is het volgens Canadese deskundigen die over de veiligheid moeten adviseren, mogelijk dat er tijdens het klonen toch genetische veranderingen opgetreden kunnen zijn. Daardoor kunnen vlees- en melkproducten van Starbuck 2 en zijn nageslacht van inferieure kwaliteit zijn. Pas als daar duidelijkheid over is, mag het gekloonde sperma uit de vriezer. En krijgt Starbuck een tweede kans.

    • Sander Voormolen