Kleine doelman houdt RBC lang overeind tegen PSV

Een kleine keeper met een iets te zwaar lijf en een kaalgeschoren hoofd was gisteravond bijna onpasseerbaar in de Brabantse derby PSV-RBC. Het enorme kwaliteitsverschil tussen de voetbalploegen uit Eindhoven en Roosendaal werd nog enigszins gecamoufleerd door een 33-jarige doelman die dit seizoen nog geen wedstrijd had gespeeld. Wim de Ron voorkwam een uitslag met dubbele cijfers in het stadion waar hij in de beginjaren negentig reservekeeper was.

Het was een heerlijke wedstrijd voor een doelman van de onderliggende partij. De Ron kreeg zo veel ballen te verwerken, dat zijn koukleumende collega, Ronald Waterreus, jaloers zal zijn geweest. De doelman van PSV had vrijwel niets te doen en moest toezien hoe de doelman aan de andere kant het vuile werk opknapte. De eerste wedstrijd na de winterstop was geen reclame voor een spannende voetbalcompetitie.

Een schoonheidsprijs verdiende De Ron niet met zijn reddingswerk. Daarvoor is zijn lichaam niet atletisch genoeg en ogen zijn duikelingen te koddig. Het wordt nog wel eens vergeten in Nederland, maar een keeper staat er om ballen tegen te houden. Over De Ron wordt altijd meewarig gepraat in het voetbalwereldje. Hij is niet lang genoeg en daarom te licht voor het grote werk. Met een lengte van 1 meter en 75 centimeter is hij vermoedelijk de kleinste keeper in het betaalde voetbal.

Tegen PSV bewees De Ron het ongelijk van zijn criticasters. Hij pareerde in de eerste helft wel tien schoten of kopballen die met een beetje pech (voor hem) een doelpunt hadden opgeleverd. Alsof hij een magneet aan zijn handschoenen had zitten, zo vaak stond hij op de goede plek of dook hij in de goede richting.

In de eerste helft voorkwam hij vrijwel zekere doelpunten van Robben, Kezman, Bouma, Faber, Rommedahl, Van Bommel en Vennegoor of Hesselink. Kortom, bijna alle veldspelers van PSV stuitten op de doelman uit Dinteloord. De Ron woont op een steenworp van zijn werkplaats Roosendaal en wil na zijn actieve loopbaan als keeperstrainer aan de slag bij RBC.

De reservedoelman had dit seizoen nog geen wedstrijd gespeeld voor RBC. Hij was een tevreden bankzitter, tot Aerts door een schouderoperatie moest uitvallen. Deze keeper is maandenlang uit de roulatie. Zijn beoogde opvolger zat gisteravond een paar uur voor de wedstrijd nog in het vliegtuig uit Engeland. De Vogt werd in allerijl overgenomen van Sheffield Wednesday. Alsof RBC een acuut keepersprobleem zou hebben. De degradatiekandidaat mist eerder een hoofdtrainer (na het ontslag van Dekker) en een handvol goede veldspelers. Een adequate doelman hoeven ze in West-Brabant niet te zoeken.

Gezien zijn puike vorm tegen PSV is De Ron nog lang niet toe aan zijn pensioen, hoewel hij in het programmablad over een naderend afscheid repte. Hij heeft er dan dertien seizoenen in het profvoetbal opzitten. De meeste tijd keepte hij voor Cambuur Leeuwarden. Vorig seizoen keerde hij terug naar zijn geboortegrond. Hij hielp RBC aan promotie naar de eredivisie en werd bedankt voor bewezen diensten.

Tegen PSV kon De Ron zich eindelijk weer eens uitleven. Als de ballen buiten zijn bereik bleven, dan was er altijd wel een verdediger die hem in de rug dekte en met een sliding op de doellijn redding bracht. De Ron kon de bal ook met een routinegebaar naast of over het doel kijken. Om vervolgens met de hakken van zijn schoen tegen de paal te tikken. Alle keepers hebben zo hun eigenaardigheden om de wedstrijdspanning weg te nemen.

Drie keer slechts had De Ron het nakijken. Bij de eerste tegentreffer van PSV, vlak voor rust, stond hij als aan de grond genageld bij een keurig geplaatste boogbal van Robben. De scheldkanonnades van sommige medespelers, die blijkbaar vonden dat hij te ver voor zijn doel had gestaan, waren nogal misplaatst. Alsof hij de ploeg niet in zijn eentje overeind had gehouden. De Ron leek niet onder de indruk van de kritiek en ging rustig door met ballen tegenhouden.

Bij de tweede tegentreffer van PSV, vlak na rust, was hij kansloos op een schot van Kezman. De Joegoslaaf maakte al weer zijn negentiende competitiedoelpunt dit seizoen. De derde tegentreffer kwam vlak voor tijd van de voet van invaller Gakhokidze. De spelers van RBC konden het stadion van PSV met opgeheven hoofd verlaten - een afgang was immers uitgebleven met dank aan een bijna afgedankte doelman.

PSV

3

RBC

0

Ruststand 1-0. 38. Robben 1-0, 52. Kezman 2-0, 79. Gakhokidze 3-0. Scheidsrechter: Vink. Toeschouwers: 30.500.

    • Jaap Bloembergen