Geen beperkingen traumahelikopters

De traumahelikopters bij ziekenhuizen in Amsterdam, Nijmegen, Groningen en Rotterdam kunnen met ingang van vandaag onbeperkt worden ingezet voor spoedeisende situaties. Dat heeft het ministerie van VROM gisteren meegedeeld.

De inzet van traumahelikopters stuitte in het verleden soms op bezwaren van omwonenden en het was onduidelijk hoe het zat met de benodigde vergunningen. Het ministerie heeft nu bepaald dat alleen de stilste helikopters mogen worden ingezet. Eerder had de Raad van State in een door Groningse omwonenden aangespannen procedure hun bezwaren afgewezen.

De ziekenhuizen in Amsterdam, Groningen en Nijmegen worden aangewezen als zogeheten helitraumacentrum. Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam niet, omdat dit ziekenhuis de mobiele medische teams inzet vanaf Rotterdam Airport (Zestienhoven).

Maar de helikopters mogen ook in Rotterdam wel degelijk landen en vertrekken in spoedeisende medische situaties. Alleen volgens de letter van de wet valt het Rotterdamse ziekenhuis net niet onder de definitie van een helitraumacentrum, aldus een woordvoerder van het ministerie van VROM. Een woordvoerder van het Erasmus Medisch Centrum meende ook al dat sprake moest zijn van een misverstand.

Gemeenten of provincies kunnen geen aanvullende voorschriften opstellen over geluidsbelasting of veiligheid bij de inzet van traumahelikopters. De traumahelikopters kunnen zo vaak als nodig worden ingezet voor het vervoer van patiënten, couveusekinderen, organen of transplantatieteams, of leden van het mobiele medische team.