Brunssum weigert referendum coffeeshop

. De gemeente Brunssum heeft gisteren een verzoek afgewezen om een referendum te houden over de coffeeshopaffaire in deze stad. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente gezegd. De gemeente Brunssum wil geen coffeeshop op haar grondgebied.

In de zomer van vorig jaar beschuldigde een man uit het naburige Landgraaf drie wethouders van Brunssum ervan dat ze hem wel een vergunning voor een coffeeshop wilden verstrekken als hij hun betaalde. De wethouders ontkenden dit.

Een inwoonster van Brunssum had om een referendum over de kwestie gevraagd, daarbij verwijzend naar 1.100 handtekeningen die in de gemeente zijn opgehaald. Volgens haar is een grote meerderheid van de bevolking niet te spreken over de manier waarop burgemeester en wethouders de affaire hebben behandeld. De oppositie in de gemeenteraad steunt haar daarin.

B en W hebben haar verzoek niet-ontvankelijk verklaard. De 1.100 handtekeningen zijn namelijk opgehaald in een ander verband, toen de oppositie een onderzoekscommissie wilde instellen. De raad wees dit verzoek destijds af. Die handtekeningen mogen niet voor het aanvragen van een referendum worden gebruikt, vinden B en W.

Volgens het college zijn nooit toezeggingen gedaan aan de inwoner van Landgraaf die een coffeeshop wilde beginnen. Vlak na de afwijzing van zijn aanvraag in mei vorig jaar werd een bomaanslag gepleegd op de woning van een van de wethouders. De aanvrager ontkent enige betrokkenheid bij de aanslag. Deze week was de woning van de aanvrager zelf het doelwit van een bomaanslag. Daarbij raakte niemand gewond. De politie heeft geen idee wie achter de aanslagen zit.

De rechtbank in Maastricht zou deze week drie wethouders over de affaire horen. Dit ging niet door omdat de advocaat van de aanvrager werd weggeroepen.