Broodvermenigvuldiging

Ik zet al jaren 200 euro per maand weg voor de vervolgstudie van mijn kinderen. Het saldo bedraagt nu 26.000 euro. Mede door de rente groeit de studiepot met zo'n 250 euro per maand. Mijn oudste doet dit jaar eindexamen. Mijn tweede over drie jaar. Ik kan mijn kinderen vanaf nu zes jaar lang 350 euro per maand geven en moet dan tot 2012 die 200 euro blijven sparen. Dan is de koek op.

De kinderen kunnen hun studiegeld ook van mij lenen. Dan blijf ik 200 euro opzij zetten, maar de studiereserve groeit harder, gezien de rente die zij mij betalen, zeg 4 procent. In 2012 is er dan zo'n 74.000 euro. Ik kan mijn kinderen dan ieder 37.000 euro geven om hun studieschuld af te lossen.

(W. van der W.)

Het weggeven en interen tot nul kan ik volgen. Als alternatief gaat u uitlenen aan de kinderen en rente vragen. Uw reserve blijft dan intact, maar een groeiend deel ervan zit (als vordering) bij de kinderen, wat ze opmaken tijdens hun studietijd. Maar waarvan betalen ze de rente? En ze moeten de lening een keer aflossen, om uw saldo in 2012 op die 74.000 euro te brengen. Maar waarvan dan? Uw strategie lijkt op de wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen via de website www.nrc.nl/Hiele

    • Adriaan Hiele