Alle gekke koeien worden nu gezien

Wie de jaarcijfers van het aantal Nederlandse koeien met BSE (bovine spongiforme encephalitis) bekijkt, zou de conclusie kunnen trekken dat de besmetting vanaf 2001 plotseling vertienvoudigd is. Twee gevallen in 2000 en plots twintig in 2001. Maar dat beeld is vertekend. Niet het aantal gekke koeien is gestegen, maar dankzij de invoering van een verplichte test voor al het slachtvee, worden er nu meer ontdekt. Waarschijnlijk was het besmettingsniveau vòòr de invoering van de test even hoog, maar niet alle besmette koeien werden ontdekt. Zij zijn gewoon opgegeten.

Groot-Brittannië spant nog steeds de kroon: meer dan 1220 gekke koeien opgespoord in 2001 en 839 in 2002, maar de cijfers van de maand december waren nog niet verwerkt. De daling is overigens imposant, in 1995 vernietigden de Britten nog meer dan 16.000 gekke koeien.

    • Sander Voormolen