`Aldi' in leningenland?

Mijn partner en ik hebben twee hypotheken uitstaan bij de Albank. De eerste met een resterende looptijd van zeven jaar bedraagt 210.000 euro, tegen 4,9 procent. De tweede bedraagt 22.500 euro, loopt nog zeven jaar en doet 5,6 procent rente. Op tv wordt door Frisia reclame gemaakt voor zeer goedkope hypothecaire leningen. Ik heb eens geïnformeerd wat zij aan rente berekenen. Nadat ik een heleboel gegevens aan een financieel specialist had verstrekt, bleek dat ik bij hen mijn tweede hypotheek van 5,6 procent kan oversluiten voor 3,9 procent, plus een eenmalige afsluitprovisie van 1 procent. Dat lijkt mij aantrekkelijk, althans wanneer de Albank-hypotheek zonder veel kosten is om te zetten.

Wat mij verbaast is dat Frisia niet bereid is om de offerte en alle voorwaarden op schrift te stellen en naar mij op te sturen. Het is vreemd dat zo'n hele transactie met wat telefoontjes kan worden geregeld.

(W. van I.)

U kunt zo'n transactie niet telefonisch regelen, want u moet toch een keer uw handtekening zetten onder diverse documenten, anders geldt het niet. Die documenten kunt u zien als een offerte, want u bent niet verplicht om te tekenen. Dat Frisia geen vrijblijvende offertes stuurt kan ik me wel voorstellen. Juist door die tv-reclames gaat iedereen bellen en ben je als bedrijf drukker met de offertes (waar nooit wat uitkomt) dan met de echte zaken, wanneer je te soepel bent. Overigens moet u eens nagaan hoe lang die 3,9 procent geldt. Is dat maar een jaar, dan heeft u er weinig aan. En welke andere (dure) voorwaarden krijgt u (ongemerkt) opgelegd? En de Albank laat u vast niet goedkoop gaan. Ik geloof niet dat Frisia de Aldi van leningenland is.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen via de website www.nrc.nl/Hiele

    • Adriaan Hiele