AEX-index beleeft slechte januarimaand

De afgelopen maand gaat voor de Amsterdamse effectenbeurs, met een verlies van 8,6 procent, de geschiedenis in als een van de slechtste januarimaanden ooit.

De minst renderende maand blijft januari 2000 met een verlies van ruim 9 procent. De toonaangevende AEX-index sloot gistermiddag 0,7 procent hoger op 295 punten. Daarmee komt het maandverlies van de beursgraadmeter op 8,6 procent. Dat is een van de grootste dalingen sinds de invoering van de AEX-index in 1983. De barometer van het Damrak noteert door de zware verliezen van de laatste tijd inmiddels op het niveau van eind 1996. De vrees voor een oorlog in Irak en de lagere dollar spelen de beurs vooral de laatste weken parten.

De eerste maand van het jaar is doorgaans juist een goede maand voor beleggers. In de afgelopen 21 jaar boekte de AEX-index twee van de drie keer koerswinst in januari. De grootste winst werd in 1984 geboekt. Toen klom de graadmeter ruim 17 procent. Ook in het buitenland geldt januari als goede beleggingsmaand. Tussen 1972 en 2001 behaalde de Nasdaq Compositie-index in januari gemiddeld een vier keer zo hoog rendement als in een andere maand.

Op de beurs staat deze scheve koersverdeling bekend als het ,,januari-effect''. Een veelgehoorde verklaring hiervoor is het bestaan van de fiscale aftrekbaarheid van koersverliezen. Die zou er in sommige landen voor zorgen dat slecht presterende aandelen op het eind van het jaar worden verkocht en in januari weer teruggekocht.

Sommige wetenschappers vermoeden dat het januari-effect verklaard wordt door het streven van fondsbeheerders om de zaken aan het eind van het jaar zo goed mogelijk voor te stellen. Professionele beleggers zouden in december de beleggingsportefeuille zoveel mogelijk opschonen voor bedrijven die in dat jaar het meest in koers zijn gedaald. Dat gedrag zorgt voor een eenmalig groot effectenaanbod. In januari worden volgens die theorie de verkochte aandelen weer teruggekocht, hetgeen de bovengemiddelde koersstijgingen zou verklaren.

BEURS pagina 17