48 uur in Lagos

Lagos is niet de hoofdstad van Nigeria, maar wel de meest bruisende stad, schrijft Gerbert van der Aa. Een rondgang langs fufu, livemuziek en een Mercedes met kogelgaten.

WAAROM NU GAAN?

De winter is de beste periode om naar Lagos te gaan, omdat het dan relatief koel is. De rest van het jaar voelt de grootste stad van zwart Afrika (ruim tien miljoen inwoners) aan als een sauna. Wie naar buiten stapt vanuit de airconditioners in de aankomsthal op het vliegveld, wordt bedolven onder een klamme hitte. Binnen een mum van tijd zijn alle kleren vochtig en plakkerig. Het voordeel van de winter is dat er meestal een koel briesje waait. De regenbuien, die om de paar dagen vallen, zorgen voor extra verfrissing.

GEVAAR

Lagos heeft de reputatie een van de gevaarlijkste steden ter wereld te zijn. Jaarlijks komen enkele honderden mensen om het leven bij roofovervallen, wie 's nachts autopech krijgt heeft grote kans dat binnen een paar minuten jongens met messen arriveren. Toch is Lagos niet zo vreselijk als wordt beweerd. Expats, blanke gastarbeiders uit Europa en Amerika, vinden het leuk om elkaar horrorverhalen te vertellen, in elke volgende versie bloedstollender. De vaak gehoorde waarschuwing dat taxichauffeurs klanten naar een stil plekje rijden en beroven, is schromelijk overdreven. Ik nam sinds 1996 overal in Lagos willekeurige taxi's, zonder ooit in problemen te raken. De meeste chauffeurs zijn hele aardige mannen, die echt niets kwaads in de zin hebben. Opdringerige straatventers, van wie bezoekers in andere landen vaak last hebben, zijn er nauwelijks. Bijna overal in Lagos kun je in alle rust over straat wandelen.

UITGAAN

Een van de aantrekkelijke kanten van Lagos is het bruisende nachtleven. Disco's, podia met livemuziek, bordelen; het is er allemaal. Nigeriaanse musici als King Sunny Adé en Lagbaja treden bijna elk weekend op. Een aanrader is een bezoek aan de New Africa Shrine, de nachtclub van Femi Kuti. Femi, zoon van de legendarische Fela Kuti, is met recht een van de populairste artiesten van Afrika. Zijn afro-beat, een mengeling van Afrikaanse en westerse stijlen, doet door de uitgebreide blazerssectie sterk denken aan de soul van James Brown. Elke vrijdag start Femi na middernacht, om door te gaan tot het ochtendgloren. Naarmate de uren vorderen oogt de 16-koppige band steeds vermoeider, maar Femi gaat alsmaar door. Hij rent over het podium, zingt en speelt saxofoon. Op twee kleine podia, aan weerszijden van de bühne, staan danseressen met hun achterwerk naar het publiek gekeerd. Onophoudelijk schudden ze met hun billen. De club, waar altijd een stevige marihuanawalm hangt, is elk weekend afgeladen vol.

MUSEUM

In het centrum van Lagos, gelegen op drie eilandjes voor de kust, is het nationale museum. Hier zijn onder meer de beroemde bronzen beelden te zien uit de stad Benin (niet te verwarren met het gelijknamige land), die stammen uit de zestiende en zeventiende eeuw. Behalve van mensen maakten de inwoners ook beelden van dieren. Portugese ontdekkingsreizigers waren diep onder de indruk van Benin. De Amsterdamse oplichter Olfert Dapper, die bestsellers schreef over reizen die hij nooit maakte, maakte veelvuldig gebruik van hun reisverslagen. `De hoofdstraat is zeven tot acht keer zo breed als de Warmoesstraat', schreef hij. `Het paleis van de koning is fantastisch. Eenmaal binnen wandelde ik over vier enorme binnenplaatsen.' Museumbezoekers moeten de politieke afdeling niet vergeten. Daar staat de verlengde Mercedes met kogelgaten van oud-president Murtala Mohamed, die in 1976 werd vermoord toen hij in de file stond.

ETEN

De Nigeriaanse keuken is niet echt bijzonder. Cassave, een knolgewas uit Amerika, dat de Britten introduceerden, is een van de lokale specialiteiten. Veelal wordt het geweekt, waarna een witte pasta ontstaat. Fufu noemen ze dit gerecht, dat veelal verkocht wordt door vrouwen die een tafel met een houten bank langs de weg hebben gezet. Nigerianen maken van de pasta een bal, die ze in een hete pepersaus dopen. Onwetende buitenlanders stoppen de bal in hun mond en beginnen te kauwen, wat steevast tot grote hilariteit leidt. Want zelf kauwen Nigerianen niet op cassave, ze slikken het onmiddellijk door. Eigenlijk vinden ze fufu niet echt lekker, maar als vulling functioneert het prima. Andere lokale specialiteiten zijn koeienstaart en geitenhoofd. Van dit laatste gerecht wordt gezegd dat het een medicinale werking heeft, het zou prima werken tegen hoofdpijn en vermoeidheid.

    • Gerbert van der Aa