Woede om grote uitvaart crimineel

In Amsterdam groeit de ergernis over de optocht voor de begrafenis, vandaag, van crimineel Cor van Hout. Korpschef J. Kuiper noemt de uitvaart ,,een provocatie'.

De uitvaartonderneming zei 2.000 mensen te verwachten. Burgemeester Job Cohen toonde zich gisteren verbaasd over ,,de romantisering van een persoon met zo'n levensloop, omdat daarmee criminaliteit gerelativeerd wordt'.

T. Halbertsma, voorzitter van de grootste raadsfractie, de PvdA, ,,walgt' van iedereen die zich positief uitlaat over Van Hout, omdat Van Hout ,,een heel zware crimineel was'. Van Hout ontvoerde in 1983 Freddy Heineken en diens chauffeur en is later veroordeeld voor drugshandel. Hij was volgens Cohen lid van een criminele organisatie die zich ,,bezighield met investeringen van criminele gelden in onroerend goed en prostitutie'. Vorige week werd Van Hout geliquideerd in de Dorpstraat in Amstelveen. Halbertsma: ,,Iemand als oud-politiewoordvoerder Klaas Wilting, die het vergoeilijkend heeft over `die knapen', zou eens moeten weten hoe bang de bewoners van de Dorpstraat nu zijn.' Hij hekelt ook de uitlatingen van misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die Van Hout maandag in een rouwadvertentie de ,,meest bijzondere man die ik ooit heb ontmoet' noemde.

De manier waarop Van Hout vorige week werd geliquideerd – overdag in een drukke winkelstraat – noemt burgemeester Cohen een ,,grove schending van de rechtsorde'. De dader vuurde 39 kogels af. Het is volgens de politie een wonder dat er geen passanten zijn geraakt. De schietpartij was de derde in zes weken tijd en is aanleiding voor Cohen, korpschef Kuiper en hoofdofficier van justitie Leo de Wit om ,,te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn deze geweldsvorm te bestrijden'. Zij zullen opnieuw bekijken of alle ,,huidige politiële, justitiële en bestuurlijke mogelijkheden ten volle benut worden en wat daarbovenop nodig zou zijn.'

Volgens Halbertsma is nu duidelijk dat de Amsterdamse politie ,,totaal niet is toegerust om goed georganiseerde misdadigers aan te pakken'. Korpschef Kuiper zei deze week dat de politie in een jaar 19 liquidaties heeft weten te voorkomen. Halbertsma: ,,Wat hebben we aan voorkomen? Waarom lossen ze niet 19 moorden op?' De meeste raadsfracties willen geen ,,woord vuil maken' aan Van Hout. De VVD: ,,Waarom aandacht voor een man met zo'n dubieus verleden?'

Gerectificeerd

Van Hout

In het bijschrift bij een foto van de begrafenis van Cor van Hout (Woede om grote uitvaart crimineel, vrijdag 31 januari, pagina 2), werd misdaadverslaggever Peter R. de Vries aangehaald, die bij de herdenking Van Hout zijn ,,beste vriend' zou hebben genoemd. De Vries ontkent dit. Van Hout was ,,een goede vriend' van hem.