WK-cricketduels in Zimbabwe en Kenia gaan door

De wedstrijden om het wereldkampioenschap cricket in Zimbabwe (zes duels) en Kenia (twee duels) gaan gewoon door. Dat is de uitkomst van een emotionele telefonische vergadering van de twaalf leden van het hoofdbestuur van de Internationale Cricket Bond (ICC) die gisteren plaatsvond.

Als reactie daarop liet Nieuw Zeeland onmiddellijk weten dat de nationale ploeg het duel op 21 februari tegen Kenia in Nairobi wegens de onveilige situatie aldaar niet zal spelen. De kans is overigens levensgroot dat in ieder geval Engeland dat voorbeeld gaat volgen, aangezien de Engelse spelers direct zeer teleurgesteld op het resultaat van het overleg reageerden. In de bijna drie uur durende vergadering laaiden de emoties af en toe hoog op nadat Engeland, Australië, Nederland (allen in Zimbabwe) en Nieuw Zeeland (in Kenia) grote zorgen over hun wedstrijden naar voren brachten. Ze verwachten veel problemen met betrekking tot de veiligheid van spelers en officials tijdens de zes wedstrijden van het wereldkampioenschap die buiten Zuid-Afrika – waar 46 duels plaatshebben – worden gespeeld. De titelstrijd begint op 8 februari.

De voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Cricket Bond, René van Ierschot, maakt deel uit van dat ICC bestuur. Hij proefde tijdens de vergadering heel duidelijk de weer oplaaiende tegenstellingen tussen de zogenaamde witte en zwarte cricketlanden. ,,We dachten dat dat aspect, dat jaren het beleid van de ICC bepaalde, redelijk onder controle was. Maar in de huidige crisis rond het spelen in Zimbabwe en Kenia lijkt het weer het oude liedje'', zei hij voorzichtig en zichtbaar teleurgesteld na afloop van het beraad.

Van Ierschot vertegenwoordigt met twee collega's de 76 kleinere cricketlanden in het ICC-bestuur, waar de `gekleurde' landen als Pakistan, India, West-Indië, Sri Lanka en Zuid-Afrika een meerderheid hebben. Hoewel cricket in Zuid-Afrika nog een overwegend blanke sport is, staat het land als buur van Zimbabwe en organisator van het wereldkampioeschap niet te springen om een boycot van het land van dictator Robert Mugabe. ,,We hebben overigens in de vergadering uitsluitend gekeken naar de veiligheidsrisico's. Onze spelers en officials staan uiteraard voorop. In Nederland weten we welke verschrikkelijke zaken zich in vooral Zimbabwe afspelen, maar de ICC is een wereldomvattende sportorganisatie die veel landen en veel verschillende politieke regimes onder haar leden telt.''

De ICC had voor de inventarisatie van de veiligheidssituatie in Zimbabwe de hulp ingeroepen van een vermaard Amerikaans bureau op dat gebied. Hetzelfde bedrijf waarschuwde Amerikaanse staatsburgers kortgeleden nog voor de onzekere en instabiele situatie in Zimbabwe. Nu vindt het bureau het ineens verantwoord om zes cricketwedstrijden in Zimbabwe te spelen. ,,Hun rapport vormde inderdaad de basis waarop het ICC-bestuur de beslissing nam'', aldus Van Ierschot.

Als KNCB-voorzitter bracht hij in het overleg nadrukkelijk de zorg van de Nederlandse spelers omtrent hun veiligheid over. De Nederlandse ploeg volgde daarmee de spelers van wereldkampioen Australië en Engeland. De Engelse spelers deden deze week al een dringend verzoek hun wedstrijd in Harare, Zimbabwe, te verplaatsen naar Zuid-Afrika. ,,Ik weet dat het puur opportunisme is, maar ik heb onze ploeg, die nu al in Kaapstad is, enigszins gerust gesteld door te zeggen dat wij ons duel pas op 28 februari in Bulawayo spelen. We weten dan of er eventueel wat is gebeurd rondom de wedstrijden van Engeland en Australië op 13 en 24 februari en kunnen dan alsnog beslissen.'' Hiermee is overigens het laatste woord in deze crisis nog niet gezegd. Het ICC-bestuur bestaat uit twaalf cricketpolitici die hun vingers vooralsnog niet willen branden.

Het lijkt erop dat ze wachten tot volgende week de verantwoordelijkheid van het wereldkampioenschap wordt overgedragen aan de organisatiecommisie in Zuid-Afrika, die uit diverse landen is samengesteld. De leden daarvan zijn minder gebonden aan hun achterban en kunnen in grotere onafhankelijkheid de veiligheidsaspecten in Zimbabwe beschouwen. En vervolgens beslissingen nemen.

    • Geerhard de Grooth