Verburg kandidaat Kamervoorzitterschap

Vice-fractievoorzitter van het CDA Gerda Verburg heeft zich kandidaat gesteld als voorzitter van de Tweede Kamer. Dat heeft zij gisteren laten weten. Zij moet in elk geval de strijd aanbinden met de huidige voorzitter, de VVD'er Weisglas. Mogelijk zal ook oud D66-leider Thom de Graaf zich kandidaat stellen. Volgens een woordvoerder ,,denkt hij na''.

Kandidaten kunnen zich melden tot volgende week dinsdag 12.00 uur. De Kamer kiest die middag haar nieuwe voorzitter.

De kandidaten moeten hun motivatie in een brief aan de Kamer toelichten. Collega-Kamerleden zullen hen dan dinsdag nog ondervragen. Verburg heeft haar motivatie al bijna klaar. ,,Debatten moeten gaan over wat in kerk, kroeg en kantine leeft'', vindt zij. ,,Ik wil vooral de hoofdlijnen aanhouden en Kamerleden niet laten uitwaaieren in details.''

Het was tot voor kort gebruik dat de grootste politieke partij de Kamervoorzitter levert. Vorig jaar hield de Kamer voor het eerst een openbare sollicitatieronde. Weisglas versloeg toen zijn partijgenote en oud-minister Jorritsma en de LPF'er Janssen van Raay.

Het CDA kwam toen niet met een kandidaat, onder meer omdat die partij ook al de voorzitter van de Eerste Kamer levert, de CDA'er Braks. Hij zal echter de senaat verlaten.