Ontsla Peter R. de Vries

Zo heb ik ook al een tijdje kennis aan een maffiaboss, een zekere Tony Soprano uit New Jersey. Ternauwernood ontsnapte hij aan een stel huurlingen van zijn oom toen die had ontdekt dat eigenlijk Tony met een paar andere subcapo's in geheime vergaderingen de organisatie leidde. Dus Tony's begrafenis heb ik nog niet hoeven bijwonen. Wel een gezellig familie-dineetje in het Italiaanse restaurant van een jeugdvriend. Nadat zijn oom was opgepakt en hij door zijn knechts wat concurrenten had laten executeren. Zegevierend zat hij intiem met zijn vrouw, zijn dochter en zijn zoon aan tafel. ,,Er gaat niets boven family'', zei hij terwijl hij toastte.

Opmerkelijk, de populariteit van The Soprano's, een televisieserie over een maffiaboss. In Amerika tenminste, want in Nederland is de eerste serie geen kijkcijferknaller, al hoop ik dat de VARA het niet opgeeft. Een karikatuur van de samenleving als vergruisde jungle. De maffiaboss als gewone man met gewone gezinsproblemen, ongemakkelijke zakelijke dilemma's, ja zelfs gewetensconflicten. Alles voor de eigen clan. Soprano gebruikt iedereen om hem heen, een corrupte rechercheur, zijn psychiater. Je bent voor hem of je bent tegen hem, vriend of vijand. In de clandestiene wereld is openbaarheid levensgevaarlijk.

In de vriendenkring van Tony Soprano heb ik nog geen bekende misdaadjournalist zien opduiken. Een beduimelde politierechercheur, oké, maar een bekend tv-speurder, dat was te ongeloofwaardig. Als die professioneel was, zou hij alles wat hij wist meteen publiceren, maar dan zou hij worden omgelegd. Als de journalist niet professioneel is, kan zijn vriendschap voor een capo goed van pas komen. Een misdaadjournalist heeft interessante informatie. Hij kent de code en zal de capo nooit verraden en de capo kan hem op zijn concurrenten afsturen met nuttige tips.

De misdaadjournalist in kwestie, Peter R. de Vries, van het gelijknamige misdaadprogramma op SBS, kwam gisteren tijdens een discussie in Rondom tien uit voor zijn 25 jaar oude vriendschap met de Heineken-ontvoerder Cor van Hout. Hij spreekt vandaag op Van Houts begrafenis. De Vries bewonderde Van Hout om zijn intelligentie, zijn humor en zijn fenomenale geheugen. Saddam Hussein lijkt me ook briljant en ik vermoed dat iedereen uit zijn entourage zonder uitzondering hard moet lachen als hij een grapje maakt.

Van Hout zat wel zestien jaar in de cel, maar dan heb je ook wat. Het losgeld voor de ontvoering kon om bewijstechnische reden niet worden teruggestort. De Amsterdamse hoofdcommissaris Van Riessen en voormalig staatssecretaris van Justitie Kalsbeek uitten gisteren heftige kritiek op de vriendschap tussen De Vries en Van Hout. Van Riessen maakte zich zorgen over de groeiende standing van de onderwereld in Amsterdam. Dat ligt in de eerste plaats aan hem. De Amsterdamse politie kan niet eens de Hell's Angels oppakken die Barend en Van Dorp vlak voor een uitzending in elkaar hebben geslagen. In Duitsland kan dat wel. De taxibazen van TCA zijn na hun arrestatie weer vrijgelaten en niet meer lastiggevallen. Die hebben aardige vrienden bij de politie.

Gisteren zag ik in de ogen van De Vries groot dédain toen hij Van Riessen en een recherchebaas aankeek. Hetzelfde dédain dat de onderwereld moet hebben. Zelfs de belastinginspecteur gooit het met misdadigers op een akkoordje, stelde De Vries vast. Als je één miljoen geeft, mag je negen miljoen houden. Zo werkt het.

De onderwereld kan zijn verdiensten aan de fiscus opgeven en De Vries kan eerlijk uitkomen voor zijn connecties. Het zal hem in zijn werk niet schaden. Integendeel, de controverse draagt bij aan zijn faam. Het is reclame voor zijn programma. Hij wordt een nog populairder studiogast. Nog vaker kan hij meedoen aan reclamespots voor geldbeleggingen of voor een vakantiepark. Aan een bekende Nederlander worden geen andere eisen gesteld dan dat hij opvalt. In het land van Tony Soprano zou dat anders gaan. Het is daar beslist geen betere wereld, maar er is wel het besef dat commercie niet alleen om winst draait en tv niet alleen om kijkcijfers. Zo nu en dan ontstaan hevige morele oprispingen. Peter R. de Vries zou na veel protesten over zijn dubieuze connecties zijn ontslagen.

    • Maarten Huygen