Miljard in pensioenpotten

De aanhoudende beursmalaise heeft Nederlandse beursgenoteerde bedrijven al gedwongen voor bijna 1 miljard euro maatregelen te nemen om hun pensioenfondsen te steunen.

Het bedrag dat met de pensioenreparaties is gemoeid onderstreept de groeiende last die pensioenen op de winstgevendheid van het bedrijfsleven leggen. Afgelopen week meldden elektrotechnisch leverancier Hagemeyer, supermarktketen Schuitema en uitgever Wolters Kluwer pensioentegenvallers. Tot nu hebben zo'n vijfien grote bedrijven, waaronder Akzo Nobel, KPN en Heineken, expliciet maatregelen aangekondigd.

De afkalving van de financiële positie is vorig jaar hard gegaan als gevolg van de daling van de mondiale beursgraadmeters met ruim 30 procent. Bij het groeiende aantal Nederlandse bedrijven dat zijn pensioenverplichtingen volgens Amerikaanse boekhoudregels rapporteert, waaronder ABN Amro, Akzo Nobel en Ahold, lopen de tekorten met tientallen procenten op. Zo is het `pensioengat' bij automatiseringsbedrijf Getronics vorig jaar met 71 procent gestegen tot 189 miljoen euro. Eind 2001 was het tekort 117 miljoen.

Eind 2001 becijferden 18 Nederlandse bedrijven hun pensioenkosten volgens de Amerikaanse normen. Van hen hadden tien een tekort, dat opgeteld 5 miljard euro bedroeg. Nu is het tekort opgelopen tot 7,5 à 8 miljard. De betrokken ondernemingen hoeven deze tekorten overigens niet in één keer weg te werken. De Amerikaanse boekhoudregels dwingen bedrijven verder vooruit te kijken bij het becijferen van hun pensioenverplichtingen dan de Nederlandse regels, maar zij geven bedrijven ook meer tijd tekorten in te lopen.

De tekorten bij Nederlandse concerns zijn overigens maar een fractie van de bedragen die sommige grote Amerikaanse bedrijven melden. Autofarikant General Motors becijfert zijn pensioentekort eind 2002 bijvoorbeeld op 19,3 miljard dollar, concurrent Ford op 14,5 miljard. De tekorten bij Nederlandse concerns zijn overigens maar een fractie van de bedragen die sommige grote Amerikaanse bedrijven melden. Autofabrikant General Motors becijfert zijn pensioentekort eind 2002 bijvoorbeeld op 19,3 miljard dollar, concurrent Ford op 14,5 miljard.

PENSIOEN: PAGINA 16

    • Menno Tamminga